NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

 Osvrt novinara Sinana Sinanovića na izbor ličnosti godine koju je pripremila NEON TV

... | 3. Januara 2016.
13:41
Kalesija Online

Okončana je anketa NEON TV za izbor ličnosti 2015. godine. Poznati su pobjednici: Muhamed Omsanović, Sead Džafić, Fahrudin Sinanović, Mersudin Ahmetović i Hajra Bajrić – Jahić. Anketa je pobudila veiku pažnju i izvan Kalesije. Osvrt na našu anketu napisoa je i ugledni sportski novinar Sinan Sinanović na svom fejsbuk profilu.

sinanovic

„ Moj status ne počinje sa “Nećete vjerovati šta se desilo“, ili „Zaprepastit će vas anketa…“ „Šokirat će vas kad ovo pročitate…” Ne preporučujem nikome ko ime preča posla da ovo čita, jer nikoga neće zaprepastiti, šokirati i ništa umno – što prije nisu znali – neće doznati. Ovo je nešto lokalno…

“Farma”, “shoping”, posjeta turističkim agencijama u potrazi za atraktivnim destinacijama za novogodišnju noć zaokupile su pažnju većine poznanika s ovog i virtualnog svijeta.

Moja pažnja bila je fokusirana na standardne navike, s kojim liježem i budim se godinama. Na sport i novinarstvo.

Ipak, jednim okom sam pratio anketu koju je priredila Neon TV i raji na fb i svom portalu ntv.ba ponudila mogućnost da izaberu najuspješnije ličnosti u 2015. godini iz oblasti politike, privrede, kulture, sporta, društva.

Televizija je kalesijska, mislim tamo egzistira. Osim što je ponudila znana imena iz spomenutih oblasti, ta lokalna televizija, po informiranosti, profesionalnom kadru, konceptu, prevazilazi karakter lolaknog medija. Dobro se pozicionirala na medijskoj sceni u BiH.

Moju pažnju i naklonost “Neon” TV pridobila je, između ostalog, i što je radila historijski prijenos jedne međudržavne utakmice, a radilo se o prijateljskoj utakmici kadetskih reprezentacija BiH i Srbije, početkom godine u Tojšićima. Koju posebno pamti mlađi kolega Nedim Selimović, koji je radio prijenos.

Kada već pravim uvod, kazat ću da je spomenuta TV smještena u Miljanovcima. U mojim Miljanovcima, odnosno na Grabovcu. U naselju, koje je dalo vrsne nogometaše, među njima i rahmetli Sejada Imšića i Fareta Sinanovića, pred čijim nišanima zastanem svaki put kada posjetim mezarje rahmetli roditelja majke Fatime i oca Muhameda.

I anketa, kao i svaka anketa, čitaocima je ponudila dvadesetak respektabilnih imena, političara, privrednika, humanitaraca, “kulturnjaka”, sportista… I dala im mogućnost, da sms porukama, “lajkovima” izaberu najbolje, najuspješnije. Po svom ukusu naravno.

Zaintrigirao me izbor svih kandidata, jer većinu znam. Neke manje, neke više.

U oblasti kulture pobijedio je Fahrudin Sinanović, novinar, publicista, uposlenik Gradske biblioteke, sportski radnik… Njegova pobjeda ima posebnu težinu, ako se zna da su među kandidatima bili Mehmed Đedović, etablirani književnik, koji je odnio nekoliko značajnih nagrada. Đedović je neko čije se ime s poštovanjem izgovara u književnim krugovima. Drugoplasirani je bio Izet Šmigalović, predsjednik je KUD 14. maj, sportski radnik, osoba bez mrlje u svom radu. U konkurenciji je bio i Mufid Klinčević, direktor BKC “Alija Izetbegović”, što najboljeg govori o kakvim “igračima” je riječ.

Pobijedio je Fahrudin, a ne bi bilo sporno da su epitet kulturnog radnika, po izboru i ukusu gledatelja Neon TV, ponijeli Mehmed, Izet, Mufid…

Ko može prigovoriti trijumfu Mersudina Ahmetovića, prvom strijelcu Slobode, lidera Premijer lige. Niko! I drugo mjesto u oblasti sporta koje je glasovima zauzeo mladi reprezentativac Semir Musić, odnedavno član Grashopersa, ima specifičnu težinu. U istoj konkurenciji bili su vrhunski odbojkaški treneri, pardon stručnjaci Hamid Subašić, Mensur Malović i Rašid Tubić. U ovoj grupi nominiranih bio je i Senad Husić, bh. internacionalac u Mađarskoj, bivši mladi i potencijalni A reprezentativac.

Borba za svaki glas vodila se u kategoriji “društvo”, gdje je pobjedu odnijela Hajra Jahić Bajrić. Samo za jedan glas više od Edisa Mešića. U istoj konkurenciji bio je Fadil Smajlović.

Sead Džafić, biznismen, vlasnik kompanije Unis TOK, trijumfirao je među menadžerima. On je imao jake takmace, među kojima su Ruvejd Imšić, bivši nogometni as, te vlasnik Telefongradnje, Fikret Suljkanović i Kasim Selimović. Svi su oni ostvarili zapažene rezultate u svom poslu, po čemu ih pamte njihovi sugrađani. Džafić je početkom godine bio u Upravi, kažu najuspješnijoj poslijeratnoj, kalesijske Bosne, na na čijem je čelu bio Suljo Sinanović, a Hasan Ramić bio jedan od glavnih “igrača” kluba. Ne pamti se kada je klub bolje stajao, u svakom pogledu. Sada su Sead Džafić i Suljo Sinanović zamijenili pozicije, dok je Ramić i dalje glavni noseći stub kluba.

Političari tradicionalno slabije kotiraju u narodu, ali svejedno “utakmica” je bila zanimljiva. Muhamed Osmanović je pobijedio Edina Ramića, federalnog ministra, koji se protekle godine baš naradio i posjetio brojna sela i gradove, s ciljem pomoći povratnicima. Iza Osmanovića i Ramića su Ismet Mešić, Nedžad Džafić i Esad Čanić…

Na kraju, niko nije poražen. Naprotiv. Svi su zaslužuju pohvale za svoj angažman u protekloj godini. Izbor je i stvar ukusa, percepcije kako ko gleda na rad nominiranih. U nekoj drugoj anketi, po nekim drugim kriterijima, vjerovatno bi redoslijed bio drugačiji. Najvažnije u svemu da je Neon televizija ponudila svoje reprezente, “ambasadore” svoje općine.

Svim mojim prijateljima, ma gdje bili želim svaku sreću, ne samo u ovoj, već i narednim godinama! Zdravlja najviše! „

 

 

Sinan Sinanović

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kolumna