NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Defileom djece kroz grad i prigodnim programom u Srebrenici obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH

... | 25. Novembra 2021.
19:36
Kalesija Online

Danas je u Federaciji Bosne i Hercegovine svečanim akademijama i programima obilježen Dan državnosti.

Ovaj značajan datum za našu zemlju se ne slavi u drugom entitetu Republika Srpska (RS).Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Republici Srpskoj se taj dan obilježava kao praznik.

Iako je službeno u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine, odnosno entitetu RS-a radni dan Bošnjaci koji žive na ovom području odlučili su proslaviti državnost domovine. Ulicama Srebrenice danas je upriličen defile.


Defileom djece kroz grad, prigodnim programom i puštanjem balona u bojama bosanskohercegovačke zastave u Srebrenici je obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način žele dati doprinos u obilježavanju Dana državnosti u zemlji u kojoj žive, kazali su Srebreničani, te dodali da nijedan bitan datum za našu domovinu neće propustiti ma koliko god naizlazili na razne provokacije od sugrađana.

Oni se godinama, od povratka u Podrinje, bore za svoja prava.

Jedan od problema sa kojim se suočava i ovaj dio Podrinja je odlazak mladih, jer je teško imati budućnost u gradu u kojem nikada neće vladati potpuni mir. U gradu kojem je počinjen genocid i mnogo drugi teški zločini nad Bošnjacima.
Borba Bošnjaka za njihova prava traje od povrtaka u Podrinje. Trebalo je hrabrosti vratiti se na prostore gdje je počinjen genocid. Morali su vratiti imovinu koja im je nelegalno oduzeta, obnoviti ono što im je uništeno do temelja.

Prosjetimo se samo kada su uklonjeni transparentni sa bajramskom čestitkom, na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici pjevaju se nacionalističke pjesme, slave razni zločinci i potcjenjuju žrtve genocida. Sjetimo se i nedavnih provokacija u Konjević polju gdje ni slaviti ne mogu, a da ne prozivaju i ne provociraju. Roditelji u Konjević Polju godinama se bore na očuvanju maternjeg jezika.

I uz stalne provokacije neki žele ostati i boriti se. Poručuju da Bosne ima i da će je uvijek biti. A to su danas dokazali ovim prelijepim prizorom snimljenim iz zraka. Video nastao u produkciji Kasima Mehmedovića iz Konjević Polja.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika