NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

BiH uskoro punopravna članica WTO-a

... | 23. Januara 2018.
19:24
Kalesija Online

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala postati punopravna članica Svjetske trgovačke organizacije (WTO), zaključeno je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i delegacije WTO predvođene ambasadorom u Misiji Bugarske pri WTO u Ženevi i predsjedavajućim WTO Radne grupe za BiH Atanasom Paparizovim.

 

Ovo bi mogao biti historijski čin za BiH, ocjenjeno je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i to nakon što su otklonjene ključne prepreke te su u fazi posljednji koraci za pristupanje WTO-u, a tokom narednog mjeseca uslijedit će završni pregovori s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

– Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je Rusija u pitanju, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu Odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, i o tome ih obavijestiti što bi u ovom trenutku bilo dovoljno – istaknuo je Šarović.

Izrazio je očekivanje da će dobiti pozitivno mišljenje entiteta na Odluku kako bi ona vrlo brzo mogla biti razmatrana i usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Delegacija WTO ocijenila je da je BiH u zadnje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u WTO.

 

– Posvećenost ministra Šarovića ovom procesu dovela je do toga da sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma blizu i s te strane BiH će imati našu punu podršku – kazao je ambasador Paparizov.

Sastanci Radne grupe u Ženevi bit će održani u februaru i maju, a Paparizov je izrazio optimizam da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem jula.

FENA

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika