Kalesija

Budžet FBiH stabilan i bez kredita MMF-a, RS u velikim problemima

Međunarodni monetarni fond (MMF) je odgodio drugi pregled kreditnog programa za BiH do daljnjeg čime je onemogućena isplata naredne tranše kredita entitetima u ukupnom iznosu od 150 miliona KM.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi je kazao jučer za Reuters da “MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u Federaciji i plaće u javnom sektoru u Republici Srpskoj”.

U slučaju FBiH, MMF-u je sporna odluka Vlade FBiH da usvoji i u hitnu parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je nakon usvajanja zakona na sjednici Vlade FBiH koji je između ostalog definirao i borački dodatak kazao da “ovim zakonom, kojeg smo radili zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja, predviđeno je 15 prava. Jedan od ciljeva donošenja zakona je ravnomjerno usaglašavanje istih prava na cijeloj teritoriji FBiH. Najvažnija prava, po meni, iz ovog zakona su zdravstveno osiguranje za sve borce i članove njihovih porodica, liječenje u svim zdravstvenim ustanovama, prednost pri zapošljavanju”.

U RS-u je premijerka Željka Cvijanović najavila da će u javnom sektoru najmanje plaće biti povećane sa 400 na 450 KM, te one sa 500 na 545 KM, a da je cilj i povećanje najniže plaće, koja trenutno iznosi 410 KM. Ipak, nije precizirano kada će se i da li će se to realizirati.

– Cilj je da uskoro minimalna plaća bude 500 KM. Sigurni smo da ćemo i to uspjeti osigurati – kazala je Cvijanović koja očigledno nije računala na mišljenje MMF-a.

Poručila je i da ako bude “varanja, bit će teškog sankcionisanja” te je pozvala sve koji uoče kršenje ili izbjegavanja ove obaveze, to prijave nadležnim inspekcijama.

Navedeni potezi entiteta su negativno utjecali na pregled ali i na samu kredibilnost programa čiji je važan element uvijek bila jasna fiskalna pozicija usklađena sa dogovorenim nivoima. Procjena MMF-a je da bi nova zakonska rješenja doprinijela da se fiskalni limit na tekuću potrošnju probije za oko 0,4 procenta BDP-a.

Kako je za Faktor potvrđeno iz Vlade FBiH, činjenica da bi ovaj entitet mogao ostati bez dijela novca MMF-a ne predstavlja veliki problem s obzirom da novca u budžetu ima dovoljno. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da se obustavom programa MMF-a obustavljaju i aktivnosti eksperata koje je ova međunarodna organizacija poslala u nekoliko javnih preduzeća u FBiH poput BH Telecoma, Željeznica FBiH i nekoliko drugih.

Time bi FBiH ostala bez stručnjaka koji su pomogli u restrukturiranju i razvoju preduzeća, a što je svakako najevidentnije na primjeru Željeznica FBiH, kompanije koja je od gubitaša postala perspektivno preduzeće.

S druge strane, finansijski aspekt MMF-ovog programa je mnogo bitniji za Vladu RS-a s obzirom na to da se ovaj entitet suočava sa rastućom finansijskom dubiozom. Kako više nisu mogli da se zaduže na domaćem tržištu, RS je odlučila da se prodajom obveznica na Bečkoj berzi zaduži za novih 330 miliona KM. Time je zaduženost RS-a porasla na blizu šest milijardi KM, a povećanje samo za prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 500 miliona maraka.

U januaru ove godine Vlada RS-a je emitovala obveznice, koje su prodate putem Banjalučke berze, u vrijednosti od 100 miliona KM, te trezorski zapisi u visini od 20 miliona KM. Tome treba dodati i drugu tranšku kredita Međunarodnog monetarnog fonda po proširenom aranžmanu, od blizu 50 miliona KM, koja je doznačena u februaru ove godine.

Odgađanje nove tranše MMF-ovog kredita stvorit će nove glavobolje Dodiku i Vladi RS-a koji su obećali povećanje plaća. Da li se Vlada RS-a “preračunala” ovim obećanjima, ostaje da se vidi u narednom periodu.

 

faktor.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Udruženje pčelara “Behar” Kalesija organizuje predavanja i škol …

    Obilježena godišnjica pogibije heroja Mehdina-Senada Hodžića

    Bagremova paša ove godine krenula ranije: Kod porodice Džafić prino …

    JU Centar za socijalni rad Kalesija: Održana edukacija na temu “ …

    Večeras igra Konjuh: “Pozivamo ljubitelje rukometa da dođu u d …

    CLOSE
    CLOSE