Kalesija 20°

Njemačka je spremna prihvatiti bh. proizvode

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel je izjavio kako je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: AA

Zvizdić je ukazao na četiri prioriteta Vijeća ministara BiH, a to su integracija u NATO, ekonomski razvoj BiH, pitanje jačanja pravne države i sigurnosti, ali i jačanje regionalne saradnje.

Poručio je kako su najvažniji politički ciljevi bile i ostale evropske integracije BiH.

-Mogu da kažem da bez njemačke incijative koja je već 2014. pokrenuta ne bi bilo moguće da se današnji evropski procesi u BiH otvore – pojasnio je Zvizdić.

Dodao je kako je BiH odlučna da ostane na evropskom putu i te da je to najznačajniji vanjskopolitički prioritet za koji ne postoji alterantiva u BiH.

Zvizdić je izjavio kako će BiH brzo dati odgovore na dodatna pitanja koja je EU uputila i naveo kako je moguće ostvarivanje statusa kandidata u trenutnom sastavu Evropskog parlamenta, što je jedna od najvažnijih poruka koje je BiH poslala kada je riječ o svom evropskom putu.

-Drugi najvažniji prioritet je aktiviranje MAP-a, važno za članstvo u NATO savezu. Aktiviranje MAP-a je važna poruka za jačanje mira i sigurnosti u BiH, ali i cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana – dodao je Zvizdić.

Poručio je i kako su svi vitalni ekonomski parametri stalno u porastu u BiH i da se ekonomski procesi odvijaju u dobrom pravcu. Ipak, istakao je kako su potrebne još mnoge reforme koje će morati biti realizirane u predstojećem periodu.

-Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Vanjskotrgovinska razmjena iznosila je milijardu i 750 miliona eura tokom ove godine. Želimo ostvariti više od dvije milijarde eura trgovinske razmjene – dodao je Zvizdić.

Kazao je kako BiH raspolaže dobrim prirodnim resursima, obrazovanom radnom snagom na čemu se može izgraditi ekonomski razvoj zemlje.

-Naravno da želimo i dalje da privlačimo strane investitore. Njemačke investitore pozivamo da investicije nastave u BiH. Njemačka je uvijek bila na listi tri najvažnija ekonomska partnera za BiH i iskreno se nadam da će to i u budućnosti tako ostati – kazao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao kako je razgovarano o tome šta je BiH uradila u proteklom periodu kada je riječ o nekoliko stvari.

-Jedna od pozitivnih stvari je i naša borba protiv pranja novca, protiv finansiranja terorizma, a i održavanja mira u proteklih nekoliko godina, ali tu su nam i dalje potrebne reforme – pojasnio je Zvizdić.

Istakao je kako će BiH morati usvojiti novi krivični zakon koji ustvari treba da se harmonizuje s međunarodnim standardima kako bi bila uspješna borba protiv kriminala.

-Njemačka ostaje i bila je do sada najvažniji ekonomski, društveni, kulturni, iskreni partner BiH i u BiH imate iskrenog prijatelja i mi cijenimo ono što ste za nas učinili – dodao je Zvizdić.

Govoreći o migracijama u BiH, Zvizdić, se zahvalio EU na pruženoj pomoći, te naglasio kako BiH želi biti sastavni dio integralnog evropskog rješenja. Zvizdić je kazao kako je činjenica da migranti ne žele ostati u BiH, nikome od njih nije odobren azil i da oni teže ka putu prema EU.

Upitan za situaciju u Turskoj Zvizdić je kazao kako je ta zemlja u odnosu na BiH uvijek bila prijateljski orjentisana i da se nije miješala u unutrašnja pitanja, niti je bila protivnik evropskih i NATO integracija BiH.

Zvizdić upitan o tome da li je razogovarano o koracima u povećanju vanjskotrgovinske razmjene, ponovio je kako je u posljednjih sedam godina Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.

-U prvih šest mjeseci ove godine je ta ekonomska saradnja, dostigla milijardu eura i ostvarit ćemo do dvije milijarde eura. Pokrivenost izvoza uvozom je 90 posto, a to govori o izbalansiranom odnosu – dodao je Zvizdić.

Kazao je kako to govori da je Njemačka spremna da prihvati bh. prozivode. Osvrnuo se i na niz koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorili bolji uslovi za investiranje u BiH.

Anadolija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Poslanici iz RS-a u pola 3 ujutru usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

    Ismail Barlov trenutno je prvi na svijetu u disciplini 50 metara prsno …

    Putevi u BiH: Radovi na brojnim dionicama

    Servisne informacije iz Živinica (29. 3. 2024.)

    Servisne informacije iz Kalesije (29. 3. 2024.)

    CLOSE
    CLOSE