NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

„16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja“

... | 1. Decembra 2022.
08:31
Kalesija Online

U organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine jučer je održana radionica na temu revidiranja Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u TK.Cilj radionice je jačanje saradnje institucija, ustanova i nevladinih organizacija u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u porodici, kao i implementacija odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, s posebnim akcentom na uspostavu koordinacionih tijela, izradu programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici, te primjenu protokola o saradnji u ovoj oblasti.

Radionica je podržana i organizirana kroz aktivnosti Gender Centra Federacije BiH i provedbu projekta „Jačanje institucionalnih mehanizama za prevenciju, postupanje i zaštitu u slučajevima nasilja u porodici“ koji se provodi u okviru UN Women programa „Standardi i angažman za spriječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini“ faza II, a koji finansijski podržava Švedska razvojna agencija SIDA.

Ovim je dat i doprinos  obilježavanju  „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja“.

Na radionici su učestvovali članovi/ice Koordinacinog tima za praćenje realizacije Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u TK 2019-2020. g. i Koordinacionog tima za praćenje realizacije Gender akcionog plana TK za period 2021-2024. g. Osim predstavnika Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, učešće su uzeli predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva privrede, Foruma direktora centara za socijalni rad, Pedagoškog zavoda TK, Službe za zapošljavanje TK, Udruženja Vive žene i Amica Educa.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika