NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Centar za socijalni rad: Održan sastanak sa predstavnicima institucija nadležnim za zaštitu žrtava nasilja u porodici

... | 20. Februara 2019.
13:30
Kalesija Online

U Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad Kalesija danas je održan radni sastanak o nasilju u porodici i izricanju zaštitnih mjera obavezan psihosocijalni tretman počiniocima nasilja u porodici. Sastanak je održan u saradnji sa Udruženjem građana “Viva žene” Tuzla, a cilj je da predstavnici institucija koje su nadležne za zaštitu žrtava nasilja u porodici, kroz razmjenu informacija i iskustava rade na unaprijeđenju međusobne saradnje.

“UG Viva žene je 2009. godine iniciralo donošenje i potpisivanje protokola intervencija o slučajevima nasilja u porodici koji definira ulogu svih institucija i ministarstava po pitanju pružanja podrške žrtvama nasilja u porodici- kazala je Danijela Kalioci, socijalni pedagog i voditeljica Sigurne kuće UG “Viva žene”, te dodaje da imaju jako dobru saradnju sa institucijama u Kalesiji.

Za općinu Kalesija je 2012. godine donesen isti takav protokol intervencija koji je prilagođen mogućnostima općine Kalesija. Time je definisana i međusobna saradnja svih institucija uključujući Općinu, Centar za socijalni rad, Policijsku stanicu, Dom zdravlja, te Osnovne škole.

Selmir Buljkić, dipl. socijalni pedagog u Centru za Socijalni rad je istakao da imaju jako dobru saradnju sa UG “Viva žene”, te da se radi na unaprijeđenju saradnje i sa ostalim nadležnim institucijama.

“Saradnja sa sudom od početka potpisivanja protokola nije dobra, s obziorm i da su dužni po Zakonu o zaštiti o nasilja u porodici dostavljati rješenja o izricanju mjere Centru za socijalni rad, mi nismo dobijali te mjere i želimo da se to na ovom sastanku pokrene. Od Centra za mentalno zdravlje Tuzla dobijemo mjere da se provodi psihosocijalni tretman za određena lica, dok sud nas o tome ne obavještava”-navodi Buljkić.

Na današnjem sastanku je navedeno i da je u 2008. godini u sigurnoj kući bilo smješteno 10 osoba iz Kalesije. U 2017. godini jedna osoba, kao i u 2018. godini. Sve žrtve nasilja mogu se obratiti PS, Centru za socijalni rad ili anonimno na broj 1265.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme