NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Hasiba Saračević o ženskom aktivizmu u patrijahalnom društvu

... | 16. Marta 2019.
15:14
Kalesija Online

Na području Muftijstva tuzlanskog djeluje Odjel za brak i porodicu i ženski aktivizam od 2015. godine. Prije četiri godine pokazala se ogromna potreba ženskog bića da djeluje unutar porodice i zajednice, a nekoliko aktivista, volontera kako bi istakli ulogu žene u društvu željeli su omogućiti ženi da bude ravnopravan član zajednice.

Hasiba Saračević kada je stigla na mjesto koordinatorice Odjela željela je afirmisati žene, kako bi pokazale svoje vrijednosti i pružiti im podršku.

“Žena kada krene nešto da uradi, smatra se da je njeno mjesto u porodici. Porodica jeste prioritet, svi radimo za porodicu. Međutim, kada žena naiđe na barijere ona se povlači, ali ako ima sposobnost, entuzijazam i želi da doprinese društvu zašto bi joj se to onemogućilo. Ima i onih hrabrijih koje svojom mudrušću, hrabrošću i vjerom, žele se uključiti u društvo, afirmišući sve pozitivne vrijednosti”-navela je Saračević.

Živeći u patrijahalnom društvu, ženi još uvijek nije data potpuna mogućnost njenog izbora i slobode.

“Naš cilj je moralna podrška, priznanje sredine, ono što je potrebno svakom ljudskom biću, da se primijeti naše dobro djelo. Smatramo da još uvijek nisu potpuno otvorena vrata, ali su uveliko oškrinjena” -kazala je Saračević.

Hasiba je iz Vlasenice u Lukavac stigla tokom rata, uključila se u Civilnu zaštitu, kako bi dala svoj doprinos. Želeći pružiti podršku onim koji su preživjeli strahote rata, krenula je sa mektebskom nastavom, koja se odnosila na opismenjavanje i ojačavanje.

Poseban akcenat kroz odjel stavlja se na ženu kao najbitniju kariku u društvu. Također, želi se više ukazati na vrijednost braka i porodice. U vremenu kada se promoviše vanbračna zajednica, odel nadstoji da ukaže da je najvažniji izbor u životu izbor partnera, te da brak bude zasnovan na ljubavi i vjerskim načelima.

O ženskom aktivizmu, koliko je važna uloga žene u IZ, priču o Hasibinom odlazku na Hadž, objavljene knjige, moći ćete pogledati u ramazanskom programu NEON Televizije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika