NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/Amira Šabić tradiciju krojačkog zanata čuva više od 20 godina

... | 5. Oktobra 2018.
10:53
Kalesija Online

U današnje vrijeme malo se zna o starim zanatima poput obućara, sajđije, kazanđije, ali i krojača. Zanatlije su uglavnom stari majstori, jer mladi i nisu zainteresovani da nauče zanate koji su nekada bili glavni i jedini izvor prihoda za mnoge ljude.

Amira Šabić završila je Ekonomsku školu, ali posao tada nije mogla pronaći u svojoj struci. Kako nije navikla da ništa ne radi, rješenje u toj situaciji našla je kod tetke, koja je imala krojačku radnju. Osnove je učila od nje, a kroz posao i razne edukacije postala je majstorica koja može i zna sve da sašije. Prvi odjevni predmet koji je sašila bile su hlače i od tog dana ne odvaja se od mašine. Na sebi je željala ponijeti komade odjeće koji će biti unikatni i glamurozni.

“Počelo je daleko 1990. godine, kada sam se udala. Posla nije bilo ni tada, kao ni sada, bilo je jako teško. Sa srednjom Ekonomskom školom nisam mogla pronaći posao u struci, pa sam odlučila da slobodno vrijeme ispunim i da nešto sašijem. Željela sam sebi da sašijem odjevne predmete koje niko nema. Prije nije bilo ni pijace ni butika, pa si bio prisiljen da se snalaziš ili da nošiš odjeću od starije sestre”-za portal NEON Televizije rekla je Amira Šabić,  te dodaje da je muž usmjerio i bio najveća podrška, jer je njegova majka šila kostime, kapute, haljine”.

Amirin početak je bio težak, nije znala ni iglu ni konac uvući u mašinu. Danas ona šije odjevne predmete koji mogu parirati i sa komadima odjeće koje kreiraju i šiju najpoznatiji modni dizajneri.

Već jedanaest godina, ona je na adresi u Živinicama, gdje je otvorila krojački salon. Počela je sa običnom kućnom mašinom, a sada u svom salonu radi sa kvalitetnim industrijskim mašinama, koje joj itekako olakšavaju rad. Da biste bili dobar krojač morate poznavati materijal, biti odgovorni, smireni, jer ovaj posao zahtjeva mirnu ruku i koncetraciju.

U svom salonu šije i kroji sve odjevne predmeta, ali je istakla da se i stari odjevni predmeti mogu preurediti i ponovo biti nosivi.

Vrata Amirong salona uvijek su otvorena za one koji žele da nauče zanat. U njen salon dolazilo je nekoliko učenika iz srednje škole, ali njihova ljubav prema ovom poslu nije bila ista.

Amira ponosno ističe da je ljubav prema krojačkom zanatu uspjela prenijeti na kćerku, koja je nastavila i školovanje u tom smjeru. Amira kao prava majka i njena kolegica rado posluša njene ideje.

Ko jednom posjeti Amirin salon, uvijek se rado vraća. Ne samo da je izvrsna krojačica, nego i žena kojoj osmjeh ne silazi s lica. Ugodno će vas dočekati i porazgovarati sa vama o modi i trendovima. Mušterije imaju povjerenja u nju, pa se dešavalo da nekim osobama koje godinama njeguju tradicionalni stil promijeni u nešto modernije.

” Znam da ima dosta ljudi koju mogu da kupe markirano, ali kada sašijete to je nešto vaše. Prije je bila popularna klasika, što je je bilo puno jednostavnije za sašiti. Danas neke žene se još uvijek drže klasike, ali ima i onih koje vole moderne stvari.  Ja volim nešto neobično i drugačije”-kaže Amira.

Nekada je dovoljno da na klasičan odjevni predmet dodate neobičan detalj i da izgleda glamorozno i lijepo. Svaki odjevni predmet koji izađe iz ove radnje dobije unikatni duh.

Amira je itekako optimistična kada je u pitanju budućnost krojačkog zanata. Od posla krojača moće se živjeti i imati pristojna plata.

“Tekstilna industrija  će procvijetati i kod nas. Kod nas imate jeftinu radnu snagu i svi veliki proizvođači će sigurno otvarati pogobne u Bosni”-ističe naša sagovornica.

Amira je bila prva gošća u emisiji Super žena. Sinoć smo predstavili krojački zanat i poslušali modne savjete i priču o Amirinim početcima.

Emisiju “Super žena” gledajte svakog četvrtka, u terminu od 18:05 sati. 

Svaka žena u sebi krije kreativnu stranu. Budite hrabre i samouvjerene. Samo je potrebno da neko u vama probudi i potakne super moći.

 

Emisiju možete pogledati u videu ispod:

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, NEON TV - Video prilozi