NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Četvrta knjiga Hazima Hadžića ” Sve dok ne svane” do kraja godine na policama domaćih i stranih knjižara

| 5. Avgusta 2017.
08:11
Kalesija Online

Hazim Hadžić, momak koji je većinu svog života proveo u Kalesiji, napisao je svoju četvrtu knjigu odnosno treći roman. Roman mladog pisca nosi naziv “Sve dok ne svane”. Priča prati stariji bračni par koji se priprema na sveto islamsko hodočašće – hadž, ali nakon što muž Hasan pretrpi srčani udar, on i njegova žena, unatoč protivljenju njihove djece, odluče da bi bilo najbolje ako bi ona otišla sama. Hasanova žena misteriozno nestaje u pustinjama Meke i Medine, a u razotkrivanju tajne njene navodne smrti, on će otkriti i ono za čim neki tragaju godinama – istinu o duši čovjeka.

“Pratio sam ideju za ovaj roman još otkako sam završio pisanje svoje treće knjige ”Tvoje tijelo je moje tijelo”, koji je izuzetno dobro prošao u Bosni i Hercegovini, ali trebalo je da prođe izvjesno vrijeme kako bi ideja bila dovoljno zrela za ispisivanje. Godinu dana posvećenog rada i istraživanja pozadine vjerskih rituala, rezultiralo je nadolazećim romanom ”Sve dok ne svane”. Iako je sadržaj prožet elementima iz islamskog svijeta, mislim da je poruka romana univerzalna i da se u njoj mogu pronaći sve generacije.” kazao je Hazim Hadžić.

Knjigu je do sada pročitalo troje ljudi, Hazimov brat koji je student psihologije i pedagogije, zatim grafički dizajner koji će raditi na naslovnici knjige, i  profesorica Bosanskog jezika i književnosti Lejla Idrizović. Oni koji su imali čast i Hazimovo povjerenje da pročitaju knjigu i prvi daju iskren, kritički osvrt kažu da je knjiga ispunila svoj cilj, odnosno da šalje poruku u kojoj se mogu pronaći sve generacije. Istini o duši čovjeka teže svi, ne samo glavni likovi romana “Sve dok ne svane”.

Hazim je dugo godina bilo član GKUD ”Halisije” u Kalesiji, te član karate kluba ”Bosna Kalesija”. U Gimnaziji ”Meša Selimović” pisao je  dramske komade, glumio u školskim predstavama. Objavljuje kolumne i recenzije na domaćim sajtovima. Njegova djela, prozu i poeziju, čitali su naši najpoznatiji autori i novinari, od Šime Ešića, Mehmeda Đedovića i Jagode Iličić, do Saliha Brkića, Nedžada Ibrišimovića, Mehmeda Pergana i Zlatka Dukića. A njegova nova knjiga do kraja godine, kako je planirano, naći će se na policama domaćih i stranih knjižara.

Kada pogledamo radove i djela koje Hazim ima iza sebe, nikada ne bi pomislili da je rođen ne tako davne 1995 godine. Ali da, Hazim ima samo 22 godine i čak četiri napisane knjige od čega tri romana. Trenutno je student na bečkom univeritetu. Ovaj mladi, talentovani čovjek dokaz je da se voljom, trudom i radom može mnogo postići.

Jedan je od učesnika ”Večeri mladih pisaca u Beču” pod pokroviteljstvom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta”.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme