NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Upriličeno druženje djece sa piscima u Gradskoj biblioteci

... | 23. Oktobra 2019.
11:48
Kalesija Online

“Vezeni most” je dječiji festival koji već 16 godina promoviše dječiju književnost, pisce i stvaralaštvo, kako bismo shvatili važnost čitanja od malih nogu. Ovakvi festivali služe da se djeci približi knjiga, upoznaju sa piscima i literaturom koja je zastupljena u bibliotekama. U okviru festivala upriliče se aktivnosti, poput posjete pisaca bibliotekama i školama, te druženja djece sa istim. Dio festivala je i Gradska biblioteka Kalesija, koja dugi niz godina sarađuje sa Društvom prijatelja knjige “Mali princ”. U posjeti biblioteci danas su bili direktorica Festivala humora za djecu Radmila Bulatović i Šefik Husagić, dječiji pisac.

“Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” traje od 22. do 24. oktobra na području TK. Posjetit će nas djeca iz OŠ “Kalesija”, a nakon toga pisci idu u posjetu osnovnim školama”, navela je Advija Hodžić, bibliotekar.

Značaj festivala istakla je Radmila Bulatović, koja je ujedno i direktorica Festivala humor za djecu u Lazarevcu.

“Festivali su jako bitni, a festival u Lazarevcu raspisuju konkurse za dječije radove, tu konkurišu djeca iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Iz Živinica je jedno dijete dobilo nagradu i puno djece iz BiH konkurišu na festival. Mi dodjeljujemo i Gašino zlatno pero piscima, ali i svim ljudima iz umjetnosti koji se bave dječijom književnošću. Drago mi je da ovako malo mjesto poput Kalesije ima divnu i bogatu biblioteku”, naglasila je Bulatović.

Ovogodišnji nominovani pisac iz Bosne i Hercegovine za nagradu “Mali princ” je Šefik Husagić, sa knjigom “Djeca sunca i cvijeća”.

“Cijeli roman je zamišljen kao jedna alegorija odrastanja, rađanja djece, ljudi koji kao i pčele, insekti, podnose ovozemaljsko bitisanje, gdje se moramo snalaziti i da potomcima ostavimo čistu planetu, koju smo dobro uništili”, kaže Husagić.

“Danas djeca sjede jedno pored drugog svako je na svom mobitelu, čak se i dopisuju iako sjede jedno pored drugog, manje pričaju, druže se… U ovoj knjizi je poruka da kao i pčele, društvena bića budimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”.

Sa piscima koji su koji su došli u Kalesiji upozlali su se učenici 8. razreda OŠ Kalesija u pratnji sa bibliotekarkom i defektologom škole. Oni su imali priliku čuti i našeg književnika i direktora BKC “Alija Izetbegović”, Fahrudina Sinanovića, koji se prisjetio i svog prvog susreta sa bibliotekom i piscima. On je naglasio da je knjiga najbolji čovjekov prijatelj, jer knjiga vam daje mogućnost da napredujete, gradite svoj identitet i osobine. Sve što u životu možete postati, postat ćete uz pomoć knjige. Knjiga je sredstvo do uspjeha.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme