NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

25 godina od pogibije Senada Požegića u Kalesiji

... | 11. Maja 2017.
18:17
Kalesija Online

Na današnji dan prije dvadesetpet godina život za Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu položio je Senad Požegić iz Donjih Rainaca, na čijem spomenuke u blizini Doma zdravlja je danas položeno cvijeće te je proučena i fatiha.

“Ovaj momak je dao svoj život za Kalesiju kada su četnici zauzeli centar našeg grada. Bio je odličan insan i odličan borac koji je iz svojih Rainaca došao da pomogne odbranu svoga grada. Žao mi je što na današnjem obilježavanju nema mnogo više Kalesijaca. Prošle godine nisu bili predstavnici općisnke vlasti, evo sada su tu i sve ćemo uraditi da ovi borci se ne zaborave i da nas bude svake godine sve više”, rekao je načelnik Sead Džafić.

O komandiru Senadu Požegiću koji je poginuo 1992. godine nedaleko od mjesta gdje mu je 2008. podignut spomenik, njegovi saborci su izjavili da je bio je hrabar čovjek uvjeren u pobjedu jer je tvrdio da imamo srce i želju i pravo jer branimo domovinu”.

Prije samog polaganja cvijeća prisutnima se obratio i Ćazim Huremović jedan od pokretača otpora na ovim prostorima koji je kazao da je Senad Požegić heroj ne samo Kalesije već i BiH. Dao je nešto najvrednije za domovinu, a to je život.

Refija Požegić Senadova supruga kaže da joj je ove godine lakše pri obilježavanju godišnjice jer vidi da ima ljudi koji ispunjavaju obećanja koja su dali.

“Zahvaljujući sadašnjoj vlasti, Senadov sin je konačno dobio posao. Nakon 25 godina neko se sjetio da mom dijetu da posao, hvala puno na tome. Srce mi se “kida” kada se sjetim dana kada je otišao da brani Kalesiju i kada su mi javili da je poginuo”, ističe Refija.

Cvijeće pored načelnika, porodice i predsjedavajućeg OV Kalesija položili su i predstavnici Patriotske lige Kalesija, a na obilježavanju godišnjice smrti Senada koji je dao život za slobodu, odazvala su se samo dva vijećnika Armin Karić (SDP) i Huso Atlagić (Nezavisna lista), dok se predstavnici političkih stranaka i boračkih udruženja nisu pojavili.

 

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme