NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Majda Mučić: Slikarstvo je moj život

... | 14. Avgusta 2019.
11:42
Kalesija Online

Crnogorku Majdu Mučić prozvali su Frida Kalo (Frida Kahlo), po slavnoj meksičkoj slikarki, koja je hrabro koračala stazama života i umjetnosti. Majda itekako zaslužuje poređenje sa slavnom umjetnicom, jer njene slike su, poput Kalo, oduševile svijet. Ljubav prema slikanju rodila se u djetinjstvu. Pomoću slika pokazuje da umjetnost dobija novu dimenziju, a svjetski umjetnici su za nju kazali da je nenadmašiv talenat. Majdi ništa nije moglo stati na put slikarskog umijeća, iako je rođena sa ostećenjem sluha, usavršavala se na prestižnim univerzitetima i diplomirala sa čistom desetkom. Njene slike govore više od hiljadu riječi. Osvaja harizmom, ljepotom i vrhunskim talentom, a u njene slike zaljubite se na prvi pogled. Iza sebe ima 48 samostalnih izložbi, a učestvovala je na preko 90 kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i svijetu, što dovoljno govori o kakvom talentu se radi.

“Slika putene žene, u svojoj raskošnosti i raskalašnosti njihove ljepote, u realinoj i irealnoj. Ovi aktovi i portreti kao da nalaze svoje stilsko uporište u djelima najvećih umjetnika kao što su Sava Šumanović, Milan Konjović, Zora Petrović, Milo Milunović”, istakla je istoričarka umjetnosti Kristina Radović, te dodaje da je “umjetničko djelo ono djelo u kojem glava , ruka i srce idu zajedno”, onda djelo Majde Mučić to svakako jeste.

Svoja umjetnička saznanje sticala je na Fakultetu likovnih umjetnosti završila je na Cetinju, u klasi prof. Smaila Karaila. Član ULUCG- a je od 2004. godine.

“Majda nas kreće kroz raznolik i izdenficiran tematski vokabular- od starogradske arhitekture, pejzaža, mrtve prirode, portreta do citata djela istorije umjetnosti i čitavog jednog izmaštanog dalekog svijeta kojim kojim je vode njena stvarna i sanjana putovanja”, kazala je mr. Anastazija Miranović.

Majda svoj talenat pokazuje slikajući portrete, prirodu, određene motive, dajući svakoj slici najljepše note boje, šarenila i ljubavi. Voli da ekperimentiše sa bojama i provodi vrijeme u svom ateljeu. Osim što slika, zaljubljenik je i u plivanje.

Velika podrška u životu ove djevojke je majka Hajka. Sve Majdine predstavljane radove, fotografije sa izložbi, pojavljivanja u novinama, vrijedno čuva u jednoj svesci. Majka kao i svaka majka, svom djetetu daje vjetar u leđa. Pored glavnog oslonca u životu, sve je lakše i bolje.

Ove godine Majda je prvi put bila i u Kalesiji. Dolazila je na Prvu međunarodnu likovnu koloniju koja je održana u Tojšićima. Predstavila je sebe i svoj rad, vrhunske umjetnike sa našeg područja ostavila bez daha pokazanim talentom.

Majda je obećala da će i naredne godine ukoliko se bude održala likovna kolonija u Tojšićima, rado doći, jer kako kaže Kalesija je grad dobrih ljudi i velikih umjetnika.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika