NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Pisma čitalaca: Građani u strahu, apeluju da se krivina u Babajićima označi

... | 14. Februara 2018.
08:50
Kalesija Online

U našu redakciju došlo je pismo od čitateljke F.S. koja poučena ranijim iskustvom i tužnim dešavanjima na M-4 strahuje od novih saobraćajnih nezgoda u naseljenom mjestu Babajići. U pismu čitateljke stoji:

“Na magistralnom putu M-4, Tuzla-Zvornik, u mjestu Babajići (općina Kalesija), jedan dio kolovoza je zbog svojih karakteristika posebno rizičan za vožnju. Kao što vidite na priloženoj fotografiji, relativno zahtjevna krivina nije označena nikakvom signalizacijom. Ista situacija je i sa druge strane, u smjeru prema Tuzli.

Na ovoj lokaciji su se desile mnogobrojne nesreće, u nekoliko slučajeva je došlo do teških povreda ili čak do gubitka života. Neprilagođena brzina, mokar kolovoz, izraženi kolotrazi i druga oštećenja na cesti mogu da uzrokuju gubitak kontrole nad vozilom što dokazuje i priložena fotografija, gdje možete da vidite oštećen metalni branik koji već više od mjesec dana stoji nesaniran.

Apelujem na JP Ceste Federacije BiH, i na druge releventne institucije na općinskom i kantonalnom nivou da se navedena relacija adekvatno označi da sutra ne bismo čitali o četveročlanoj porodici u crnoj hronici.

Da budem u potpusnoti konkretna predlažem sledeću signalizaciju”

Podsjećanja radi, 18.janura održana je tematska sjednica na temu ” “Saobraćajna sigurnost na području općine Kalesija!”.

Zaključci 2. tematske sjednice OV Kalesija

Prema JP Ceste FBiH

 1. Ubrzati aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i početak radova za obilaznicu, tj. brzu cestu Vukovije Donje-Kalesija Gornja
 2. Nastavak izgradnje pješačkih staza na cjelokupnom području općine Kalesija uz magistralne putne pravce
 3. Izgradnja i postavljanje horizontalne i vertikalne svjetlosne signalizacije na magistralnom putu koji prolazi kroz Kalesiju
 4. U skladu sa „STUDIJOM CRNIH TAČAKA NA MAGISTRALNIM CESTAMA U FEDERACIJI BIH NA BAZI PODATAKA O SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA U PERIODU 2013.-2015. GODINA“ izvršiti označavanje crnih tačaka kao i rekonstrukciju dijela saobraćajnica koje su uzrok saobraćajnih nesreća.

Prema JU Direkciji regionalnih cesta TK

 1. Nastavak izgradnje pješačke staze pored regionalnog puta Međaš raskršće-Vukovije Gornje
 2. Izgradnja i postavljanje horizontalne i vertikalne svjetlosne signalizacije na regionalnim putevima na području Kalesije

Prema MUP-u TK

 1. Pojačati kontrolu od strane MUP-a TK na magistralnim i regionalnim putevima koji prolaze kroz našu općinu
 2. Postavljanje stacioniranih i pokretnih radara na kritičnim mjestima na području Kalesije

Prema Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

 1. Pojačati edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola sa akcentom na sigurnost i bezbjednost u saobraćaju

Da se formira Komisija za bezbjednost saobraćaja kao stalno radno tijelo Općinskog vijeća Kalesija, u kojoj bi trebali biti zastupljeni sledeće struke:

 • inženjer saobraćaja
 • Predstavnici MUP-a TK (sektor saobraćaja)
 • Služba za komunalne posloveIz oblasti obrazovanja

Nadamo se da će se navedni zaključci što prije realizovati kako bi se spriječile nove saobraćajne nezgode.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme