NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Članice PREC-a rade na izradi “Tihe knjige” koja će biti poklonjena djeci sa poteškoćama u razvoju

... | 2. Jula 2020.
18:25
Kalesija Online

Udruženje porodica Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice – osnovan je 2014. godine i djeluje na području TK. Cilj je kroz edukacije doprinijeti i pomoći u razvoju ruralne sredine i ekonomskom jačanju polaznika obuka. Jedna od vrlo značajnih aktivnosti za žene jeste pokretanje obuke šivenja i krojenja. Sa edukatoricom Senihom Halilčević polaznice obuke su pokrenule projekat izrade slikovnice “Tiha knjiga” namjenjena najmlađim, kao i djeci sa poteškoćama u razvoju.

“Naše obuke bez prekida traju skoro već dvije godine, tako da u udruženju imamo grupu žena koje su prošle cjelokupan program obuke šivenja, te iste rade zajedno sa edukatoricom na projektu izrade slikovnice za djecu “Tiha knjiga. Šta je to tiha knjiga? To je mali svijet razvojnih aktivnosti koji će educirati i zabaviti naše najmlađe. Ovaj projekat pruža mogućnost polaznicama obuke da već stečeno znanje iz šivenja primjene na neki noviji način. Žene kroz ovaj projekat mogu da pokažu svoju kreativnost i znanje, te da pri tome u budućnosti ostvare i finansijsku korist. Na području Grada Živinice ne postoji nijedna osoba, a ni udruženje koje se bavi izradom ovih slikovnica”, kazala je Halilčević.

U planu su uraditi dvadeset slikovnica koje će biti poklonjene Centru za djecu sa posebnim potrebama Sarajevo, te svim udruženjima koja se bave radom sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

“U izradu slikovnica uključeni su i naši najmlađi medu kojima se posebno ističe Arnela Salihović, koja je redovna na našim obukama, jer kad postanete član PREC-a istovremeno postaju i članovi vaše porodice. Imamo u planu da u buduće radimo veći broj ovih slikovnica koje ćemo izlagati na sajmovima i koje će biti u prodaji kao poklon za naše najmlađe, a samim tim i finansijski ojačati ove žene”.

Uskoro će se krenuti i sa novim ciklusom obuke iz šivenja i krojenja u MZ Đurđevik i u Gradu Živinice, te u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Dom zdravlja Živinice za njihove štićenice.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin