NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Predavanjem u Kalesiji počela realizacija projekta “Unapređenje proizvodnje mlijeka”

... | 4. Avgusta 2020.
17:27
Kalesija Online

Predavanjem u Kalesiji počela je realizacija projekta koja se odnosi na pomoć Američke ambasade farmerima u proizvodnji mlijeka. Ovim projektom osim Kalesije bit će obuhvaćene i druge općine među kojima su Sapna, Živinice, Tuzla i Gračanica.

“Projekat se ogleda u pomoći farmerima u edukativnom smislu odnosno po pitanju reproducije, povećanje proizvodnje mlijeka, proizvodnja kabaste stočne hrane i naravno što bi u konačnici trebalo dovesti do povećanja profita, jačanje konkurentnosti na tržištu” kazao je Senad Hamzić.

S obzirom da je Kalesija, kaže Hamzić, na TK općina koja ima najveći broj grla kada govorimo o muznim grlima, te je zbog toga ovaj projekat za našu općinu itekako značajan. Pomenuti projekat je odobren od strane USAID, a implementator istog je “Vetpromet ” Kalesija.

Predavanje je održano u restoranu Polo, a prisutni poljoprivrednici savjete na razne teme dobili su od stručnih predavača među kojima su Miran Maletić, Mido Glavić, Amir Zenunović, Senad Hamzić i Edin Hamzić.

Projekat će se realizovati u dva i po mjeseca.

“Bit će obuhvaćeno oko 100 farmi. Realizatori projekta obilazit će farme. Bit će organizovane razne radionice. U okviru porjekta bit će i četiri studijska putovanja, koja se odnose na posjete farmama koje su drugačije od ovih kakve imamo u Kalesiji. Farmeri će imati priliku vidjeti kako funkcionišu roboti za mužu., kompjuterizovani sistem ishrane, proizvodnja sira” dodaje Hamzić

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi