Kalesija 12°

Obilježena 30. godišnjica bitke na Karovinama

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa predstavnicima općine Kalesija, članovima porodica šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja te predstavnicima Vijeća MZ Hrasno Donje i Hrasno Gornje jučer su položili cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježju poginulim borcima na lokalitetu Karovine.

Na ovom lokalitetu prije 30.godina svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine dalo je 27 boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Odajemo počast svim poginulim borcima i šehidima. Mogu slobodno reći da 92.godine nije odbranjena samo Kalesija, odbranjena je i Tuzla. Želim da se zahvalim svima koji su došli na ovaj lokalitet da odaju počast onima zbog kojih danas ovom zemljom slobodno hodimo.” rekao je Sead Džafić načelnik općine Kalesija.

Ispred Jedinstvene organizacije boraca obratio se Šemsudin Ćatić rekavši da su Karovine bile veoma bitna kota jer da su agresori uspostavili liniju Karovine-Lisača-Aerodrom Dubrave i Vis teško bi se mogao ovaj teritorij braniti.

Kakva je težina ove bitke bila govore imena koja su uklesana na spomen ploči. Ćatić dodaje kako je veliku ulogu te 1992.godine imalo i lokalno stanovništvo koje je pomagalo u iznošenju ranjenih boraca ali i u dopremanju hrane.

Načelnik Džafić prisutnima je poručio da u ovim teškim vremenima ne gledaju ko je koja politička partija ili stranka, već da zajedno rade na očuvanju domovine Bosne i Hercegovine i sjećanja na one koji su živote dali za njenu odbranu.

Također, poručio je da istinu treba pričati mlađim generacijama kako bi znali šta se dešavalo na ovim prostorima i kako bi znali ko su heroji odbrane njihove zemlje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE