NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Centralna vjerska svečanost povodom Lejletul-Kadra u džematu Vukovije Donje

... | 28. Maja 2019.
09:48
Kalesija Online

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu u petak će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletul-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.
Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Centralna vjerska svečanost povodom Lejletul-kadra za područje MIZ Kalesija biće održana u džematu Vukovije Donje, a u noći početka objave Kur'ana bit će dodijeljeno i priznanje hafizu Asmiru ef. Imamoviću, koji je pred ramazan stekao titulu hafiza Časnog Kur'ana. 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave