NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Memorijalni malonogometni turnir “Nesib Malkić” počinje 18.juna

... | 13. Juna 2018.
14:18
Kalesija Online

U ponedjeljak, 18 juna 2018.godine , u Dubravama Gornjim  počinje 22. memorijalni malonogometni turnir “Nesib Malkić”, a koji se organizuje u čast poginulog heroja narodnooslobodilačkog rata u BiH, komandira 210. brigade, Nesiba Malkića.

Na turniru sa bogatom tradicijom očekuje se veliki broj prijavljenih ekipa i sportista. Broj ekipa je neograničen i svi su oslobođeni plaćanja kotizacija.

Ekipe koje dolaze izvan područja Tuzlanskog kantona, moći će svoje utakmice odigrati u toku jednog dana.

Predviđeni nagradni fond 22. Memorijalnog malonogometnog turnira “Nesib Malkić” je 4000 KM.

Turnir  započinje grupnom fazom. Minimalan broj članova u ekipi je šest (6), a ekipa na terenu u igri može imati maksimalno 5 igrača i jednog golmana.

Izvlačenje grupa, prema unaprijed utvrđenom rasporedu će se obaviti 17. juna sa početkom u 19 sati u prostorijama Osnovne škole “Dubrave” u Dubravama Gornjim.

Takmičenje se realizuje prema Pravilima i propozicijama za futsal, sa izuzetkom broja članova tima u igri.

Organizacioni odbor na čelu sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem užurbano radi na pripremi svih elemenata neophodnih za uspješnu realizaciju turnira.

U pripremi je presvlačenje asfaltnog sloja terena, obilježavanje terena, renoviranje spomen obilježja i tribina koje se nalaze uz teren.

Nesib Malkić je rođen 15.jula 1961.godine  godine u Gornjim Dubravama kao peto od osmero djece roditelja Hamdije i Ajke. Pored Nesiba, porodica Malkić je imala još 3 sina i 4 kćerke. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu nakon čega upisuje srednju vojnu školu u sarajevskoj bivšoj kasarni “Maršal Tito”. Poslije srednje škole koju je završio odličnim uspjehom, upisuje višu vojnu školu – odsjek ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana. Pored toga završava i specijalističku obuku u Zadru.

Bivšu JNA napušta početkom aprila 1992. godine u činu kapetana i stavlja se na raspolaganju općinskom štabu Teritorijalne odbrane Kladanj . Na dužnost komandira čete TO Živinice raspoređen je 9.maja 1992.godine  a ubrzo postaje i načelnik općinskog štaba TO Živinice. Formiranjem 210. brdske brigade postaje njen prvi komandant. Formiranjem operativne grupe 6 (OP-6), koja je bila pod direktnom komandom Glavnog štaba Armije RBiH, postaje načelnik štaba te OG.

Nakon zločina u Stupinom Dolu  koji su počinile jedinice HVO-a, brigada kojom je komandovao Nesib Malkić je dobila zadatak da ovlada Varešom. Poginuo je tokom pripreme ovog zadatka, za vrijeme komandantskog izviđanja 25.oktobra 1993. godine na Crnoriječkoj visoravni. Ukazom Predsjedništva RBiH, 6. decembra  iste godine dodijeljen mu je Zlatni ljiljan, a 1994. godine, za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor, Nesib Malkić je posthumno odlikovan Ordenom  heroja oslobodilačkog rata. 

 

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Najave, Sport