NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Povodom realizacije projekta “Dobre vodne komšije II” u PŠ Caparde upriličena priredba

... | 13. Juna 2018.
11:09
Kalesija Online

Centar za ekologiju i energiju je od 1. jula 2017. godine počeo sa implementacijom osamnaestomjesečnog projekta “Dobre vodne komšije II”, koji finansijski podržava Robert Bosch Stiftung GmbH iz Njemačke.

Projekat  se realizovao u 8 osnovnih škola u 6 općina: Osmaci, Kalesija, Petrovo, Doboj Istok, Gračanica i Doboj.

Povodom uspješne realizacije pilot projekta u PŠ Caparde danas je upriličena priredba

“Pilot projekat koji smo realizovali jeste  “Primarna selekcija otpada i uređenje školskog dvorišta”. Primarnu selekciju otpada smo primijenili u tri škole ,područnim školama Caparde i Matkovac te centralnoj školi u Osmacima. Uređenjem školskog dvorišta bavili smo se u područnoj školi Caparde. Uspjeli smo da ogradimo dvorište, posadimo cvijeće i postavimo klupe”-kazala je profesorica Marijana Kalajdžić

Cilj  projekta “Dobre vodne komšije II” je da se zajedničkim radom na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi saradnja između učenika, njihovih roditelja, zaposlenika škola i predstavnika općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče, a pripadaju različitim entitetima (Federacija BiH i Republika Srpska)

“Ono što je interesantno da je od 8 škola, njih 6 izabralao da se bavi primarnom selekcijom otpada, ustvari održivim rješenjem problema upravljanje otpadom što je pohvalno jer znamo da naš region ima problema sa upravljanjem otpadom, prisustvom vodopada u vodotocima-rijeci Spreči i jezeru Modrac. Zadovoljni smo rezultatima koje su postigle škole. Ozbiljno i odgovorno su se prihvatile zadatka i radile su na implementaciji projekata i pronalaska dodatnih sredstava”- kazala je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energetiku Tuzla.

Ono što je takođe bitno istaći kaže profesorica Marijana Kalajdžić jeste da su se i učenici posvetili relaizaciji projekta, te su mnogo naučili iz istog. A povodom uspješne realizacije projekta pripremili suzanimljiv programa kojem su još jednom sve prisutne podsjetili na važnost čuvanja okoline.

Priredbi u PŠ Caparde prisustvovali su predstavnici škola iz Kalesije koje su također uključene u realizaciju pomenutog projekta.

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme