NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Realizovan projekat unaprjeđenja energetske efikasnosti i zaštite izvorišta Krušik

... | 29. Novembra 2021.
15:08
Kalesija Online

JP „Vodovod i kanalizacija Kalesija“ d.o.o. Kalesija uz sufinansiranje od strane Fonda za zaštitu okoliša realizovalo je projekat rekonstrukcije elektro i komunikacijske opreme na postojećim bunarima BK1,BK2,BK3 i postrojenju.

Ukupna vrijednost projekta je 80.302,40 KM bez pdv-a. Projekat je sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 40.000 KM, a razliku sredstava obezbijedilo je JP „Vodovod i kanalizacija Kalesija“ d.o.o. Kalesija je iz vlastitih izvora.

Realizacija ovog projekta podrazumijeva ugradnju frekfentnih regulatora za bunarske pumpe, soft startere i druge elektro opreme u cilju unapređenja energetske efikasnosti, tj smanjenja potrošnje električne energije. Ugradnjom nove i savremene opreme zaokružen je proces automatizacije bunara na izvorištu Krušik, izvršeno je povezivanje na Scada sistem, što omogućava daljinsko upravljanje, mjerenje i signalizaciju stanja na pumpnim stanicama vodozahvata, kontinuirano praćenje nivoa podzemnih voda, nadzor i drugo. Također, realizacijom navedenog projekta štiti se stabilnost i vrši se zaštita izvorišta sa aspekta precrpavanja i prekomjerne ekspoatacije podzemnih voda na način da se omogućava kontinuirano praćenje kapaciteta i kvaliteta izvorišta te se sprečava mogućnost izbijanja ekscesnih situacija.

Stavljanjem u funkciju nove opreme dodatni je garant za uredno i kvalitetno vodosnabdijevanje bez redukcija.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme