NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Salih Mulalić od 11. do 16. jula izgubio 68 članova porodice

... | 8. Jula 2020.
10:39
Kalesija Online

“U koloni smrti koja se kretala od 11. do 16.jula 1995.godine izgubio sam 68 članova porodice. Ubijeni su mi otac i brat. Dijete odnosno beba mi je umrla od gladi. Danas bi imao 27 godina” kaže Salih Mulalić koji je danas krenuo ka Potočarima.

Dugo mu je, kaže Salih, trebalo da smogne snage da krene na Marš mira, 20 godina se nije usudio proći trasom gdje je poživio najteže životne trenutke. Trasom gdje je je gledao mrtve ljude. Trasom gdje je mrtvih i krvi bilo na sve strane.

“Vidio sam mnogo teških scena. Jedna od tih scena vezana je za Kameničko brdo. Također, jako teško mi je bilo kada sam saznao da mi je poginuo brata, a poginuo je na svoj rođendan. ” dodaje Salih.

Kada je prvi put krenuo na Marš mira, psihički je klonuo. Međutim, i naredne godine ponovo je krenuo stazom kojom je 6 dana pješačio u julu 1995.godine kako bi stigao na slobodnu teritoriju. Tada mu je bilo dosta lakše i u njemu se kako kaže nešto promijenilo.

Da sjećanja na pakao koji su prošli i preživjeli i nakon 25.godina od genocida ne blijede, slaže se i Osman Salkić koji je 1995.godine također kroz šumu stigao do slobodne teritorije. Osman je izgubio više od 30 članova porodice.

” Vazda su mi u podsvijesti riječi jednog đede. Dok smo sjedili i čekali da kolona krene. Svijet je obično vodio stoku. Onda su pustili konje, i životinje su nešto osjetile. Tada je đedo rekao ljudi vidite šta životinje rade, veliko zlo se sprema. To stalno analiziram” kaže Osman.

Sa svojih 26 godina Osman kaže da je nekoliko puta bio halalio život. Najgore mu je bilo kad kreće iz kuće, bojao se da nikada više neće vidjeti svoju kćerkicu. Po nekoliko puta se okretao kada krene ne bi li je što duže gledao. Na svu sreću, preživio je put smrti i danas priča o o onome što se dešavalao 1995.godine kako nikada ne bismo zaboravili.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika