NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Sutra vjerska svečanost povodom Dana hidžaba

... | 30. Januara 2020.
17:14
Kalesija Online

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom Dana hidžaba organizuje vjersku svečanost koja će se održati sutra, 31. januara 2020. godine , u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici, nakon akšam-namaza.

Na vjerskoj svečanosti u okviru koje će biti izveden prigodan vjerski program predavanje će održati Azra Fazlović, prof. fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Prof. Azra Fazlović će u 2020. godini održati serijal predavanja iz fikha (za žene), odnosno u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija, tokom 2020. godine, biće održana katedra fikha za žene.

1. februar se na Zapadu, od 2013. godine, obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ideja je prihvaćena i u našoj domovini, te su ranije organizovani protesti izazvani odlukama državnih institucija o zabrani nošenja hidžaba.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke, da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba.

Pored vjerske svečanosti koja će se organizovati povodom Dana hidžaba (petak, 31. januar) članice Asocijacije žene Medžlisa IZ Kalesija će u subotu, 1. februara (na Dan hidžaba), u Kalesiji dijeliti mahrame pripadnicima ženskog džemata kalesijskih džemata (od 11.00 sati ispred Čaršijske džamije).

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave