NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Tim UKC-a Tuzla krenuo za Novi Pazar: “Želimo pomoći narodu Sandžaka i kolegama”

... | 10. Jula 2020.
13:33
Kalesija Online

Tim koji čine tri ljekara i tri medicinska tehničara s Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, jutros je krenuo u Sandžak. Oni će dvije sedmice boraviti u Općoj bolnici u Novom Pazaru, a cilj je da pomognu svojim kolegama, jer je ovaj dio Srbije teško pogođen pandemijom koronavirusa.

Vođa medicinska tima je hirurg dr. Zijah Rifatbegović, a tu su još i anesteziolog dr. Damir Pištoljević, internista dr. Edin Jašarević te diplomirani medicinski tehničari Jasmin Trumić, Amir Borić i Boris Perkić.

– Želimo pomoći narodu Sandžaka i kolegama, obzirom da je situacija tamo veoma teška. Naša prva iskustva s COVIDOM u svim grana medicine su dosta dobra. Naša profesionalna zrelost je na takvoj razini da možemo dati za pravo da u ovim momentima, najkritičnijim, možemo pomoći – kaže vođa tima dr. Rifatbegović.

On dodaje da je 2014. godine boravio u bolnici u Novom Pazaru na kongresu hirurga te smatra da se radi o bolnici koja se može nositi sa svim zahtjevima na sekundarnom nivou.

– Ovo je vanredna situacija i sigurno je da ćemo mi pomoći. Nosimo sa sobom određenu količinu opreme, sanitetskog materijala, a kada je hirurgija u pitanju nosimo sve potrebno za operacije COVID pozitivnih pacijenata. Vjerujem da ćemo s kolegama iz Sarajeva i našim domaćinima napraviti tim koji će pomoći građanima – zaključio je Rifatbegović.

Medicinski direktor UKC-a jučer je boravio u Sandžaku i prenio je utiske kolegama u Tuzli o tome šta mogu očekivati.

– Bolnica u Novom Pazaru raspolaže s dobrim zalihama medicinske opreme, međutim, problem si kadrovi. Veliki je broj zaraženih, bolnički kapaciteti su popunjeni i nedostaje medicinski kadar. Nismo ni mi u zavidnoj situaciji, ali smo našli za shodno, da pošaljemo kolege koje su se dobrovoljno javile. Ako bude bilo potrebe, odredit ćemo još jedan tim, a već imamo zainteresirane – kaže generalni direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Medicinski tehničar Damir Borić s Klinike za anesterziju i reanimaciju kaže da se na put u Sandžak odlučio iz humanih razloga.

Čuli smo da je situacija teška i čeka nas puno posla. Mi na UKC-u imamo dobru organizaciju, posebne pultove i sobe za COVID pozitivne. Cvi imamo iskustva s tima pacijentima, a zbog dobre organizacije nije nam se dešavalo da se soblje zarazi – kaže Borić.

Tim UKC-a jutros je ispratila i ministrica zdravstva TK Dajana Čolić. Ona je istakla da je ovo plemenit i hrabar čin.

– Oni idu u mjesta koja su najveća žarišta. Situacija u TK, srećom, nije takva, njima možemo poželiti samo da se čuvaju – rekla je Čolić.

(Faktor)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika