NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/Mjerenjem šećera u krvi u JZU Dom zdravlja Kalesija obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

... | 14. Novembra 2018.
13:00
Kalesija Online

Svjetski dan dijabetesa – World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom  svijeta 14. novembra. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Internacionalna dijabetološka Federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti . Prvi put je jedna nezarazna bolest označena kao globalni problem koji se tretira poput infektivne epidemije, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar zdravlja.

Besplatnim mjerenjem šećera u krvi JZU Dom zdravlja Kalesija obilježila je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

“Među 50 ispitanika kojima smo danas izmjerili šećer u krvi kod tri osobe smo otkrili da imaju dijabetes. Od pomenutih 50 ispitanika 16 ih već boluje od ove bolesti. Svake godine sve više je oboljelih od dijabetesa. To je tihi ubica. Bolest koja ne boli ali može prouzrokovati komplikacije”-kazao je prim.dr.Husnija Musić, dijabetolog.

Prema riječima doktora Musića u Kalesiji je od 31 000 osiguranika, 2 207 registrovanih osoba koje  imaju dijabetesa. Iako nema konkretnih podataka pretpostavlja se da oko 700 njih koristi inzulin.

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica koje izaziva.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini više od 220.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetesa a prevalenca ovog oboljenja je u konstantnom porastu, pri čemu je broj pacijenata sa dijabetesom tipa 2 mnogostruko veći. Najmanje jedna polovina oboljelih od dijabetesa tipa 2 nema postavljenu dijagnozu i nije svjesna svoje bolesti, te su ovakve aktivnosti od izuzetne važnosti za prevenciju ovog oboljenja.

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi