NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U MSŠ Kalesija održana pričaonica na temu nasilja u vezi

... | 6. Decembra 2018.
13:49
Kalesija Online

U periodu od 16. do 18.11.2018. u Tuzli je održana obuka za vršnjačke edukatore/ice na projektu „Za ljubav da, za nasilje ne“. Cilj ovog treninga je bila edukacija i usavršavanje vještina mladih koji će u narednom periodu sprovoditi različite aktivnosti na području Lukavca, Srebrenika, Kalesije, Tuzle i Živinica, a koje se tiču podrške mladima sa iskustvom vršnjačkog nasilja u mladalačkim vezama, prevencije nasilja u tim odnosima, te ukazivanja na postojanje ovog problema u široj društvenoj zajednici.

Obuka odnosno prva pričaonica održana je danas u MSŠ Kalesija. Cilj ovih radionica je približiti mladim ljudima, srednjoškolcima šta znači nasilje, vrste nasilja, način na koji nasilje mogu prijaviti.

U vezama je danas  zastupljeno nasilje, istakla je Vlasta Marković asistentica na projektu Fondacije Tuzlanske zajednice, ali mladi ponekad ne shvataju da su žrtve nasilja. Sama rečenica da me voliš uradio/la bi to, dokaz je nasilja jer je to ucjena. Osoba u vezi ne mora uraditi sve što druga osoba želi a s tim da voli partnera. Marković također ističe da je to podloga za fizičko nasilje, zbog toga je potrebno na vrijeme reagovati.

Prema riječima Sarah Idrizović, mladi iz Kalesije spremni su uključiti se u rješavanje ovog problema. Na pričaonicama iznose probleme sa kojima se suočavaju.

Nasilje nije samo fizičko, ono može biti psihičko, seksualno, ekonomsko. Ni jedan vid nasilja ne treba potcjenjivati, treba na vrijeme reagovati.  Niko ne zaslužuje da bude podvrgnut nasilju bilo u vezi, porodici, među vršnjacima.

Edukatori iz Kalesije  na jedan potpuno drugačiji način pokušat će  probuditi svijest kod mladih o sprječavanju nasilja. Učesnicima je podijeljen promotivni materijal  a učesnici pričaonice mogu se pridružiti kampanji s ciljem smanjenja nasilja u mladalačkim vezama.

Tokom decembra mladi iz Kalesije provodit će aktivnosti projekta 2Za ljubav da, za nasilje ne”.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme