NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Medinina bosanska sofra

... | 10. Juna 2020.
18:03
Kalesija Online

Nažalost, većina mladih, obrazovanih ljudi sa zvanjem profesora, pravnika, doktora moraju pronaći alternativu i okušati sreću u nekim drugim poslovima, koji često nemaju ama baš nikakvih “dodirnih tačaka” sa njihovom strukom. Medina je po struci profesorica bosanskog jezika i književnosti. I ona nije mogla pronaći posao u struci. Diplomu je zamijenila kuhačom. Kako već ima dovoljno iskustva u kuhinji pokrenula je mali biznis.

Na radost ukućana veliki je gurman i zaljubljenik u kulinarstvo, što se kasnije pokazalo kao dobar način da upotpuni kućni budžet. Od svoje desete godine zavoljela je kulinartvso i uživa u pripremi tradiconalnih i modernih specijaliteta. Ona priprema slane i slatke specijalitete, te vrši prodaju i narudžbe. U svome domu ugostila je ekipu NEON Televizije i pripremala starinsko jelo đulbastije.

“Moja mama je bila stalno zaposlena. Mi smo živjeli u Čaklovićima u izbjeglištvu i onda je ona morala da ide u Dubnicu da radi, a ja sam ostajalaa sa mlađom sestrom. Bila sam prinuđena da joj obezbijedim neki obrok i nešto napravim”, kazala je Medina Bukvarević koja živi u Prnjavoru.

Rodom je iz Zvornika, tokom rata sa porodicom je izbjegla na područje općine Kalesija. Majka je radila, a ona kao najstarije dijete imala je veliku odgovornost i obavezu oko mlađe sestre i brata. Veliki dio kućnih obaveza morala je sama obavljati i završiti. Ona je željela da na svaki način olakša majci koja se umorna vrati sa posla i da je dočeka sa pripremljenim ručkom.

“Moje prvo jelo je bila pita. Znala sam da kada mama dođe kući da će se najviše iznenaditi kada vidi pitu na stolu. Zapravo je bila i najsitija. Dovoljno je bilo da napravim pitu za jedan obrok”, dodala je Medina, majka prekrasne četverogodišnje djevojčice koja, iako mala, pomaže majci u kuhinji.

Medina je nedavno pokrenula facebook grupu Bosanska sofra. Njene sofre zaista su posebne, ukusne i primamljive za oko i nepce. Voli spoj tradicije i modernih jela, pa se često na njenom stolu nađu baš takvi specijaliteti. Kako mnoge domaćice zbog poslovnih obaveza nemaju dovoljno vremena za pripremu jela ova vrijedna žena stoji na raspolaganju.

Kod nje možete naručiti sve što poželite i svoje ukućane, goste počastite ukusnim delicijama. Sutra ćete moći pogledati reportažu o pripremi jela đulbastije, kao i prilog u dnevnoj informativnoj emisiji NEON Info od 18:45 sati.

Možete je pronaći na facebook grupi “Bosanska sofra”

https://www.facebook.com/groups/254506495825397

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Magazin