NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Koliko kalorija sadrži hot dog?

... | 14. Avgusta 2020.
18:32
Kalesija Online

Hot dog je praktičan, pristupačan i veoma jednostavan za pripremu, stoga nije ni čudo da je ova užina poznata širom svijeta.

Bez obzira da li ih spremate samo za posebne prilike ili uvijek birate hot dog u restoranu brze hrane, vjerovatno ste se nekad zapitali koliko kalorija sadrži ovaj obrok. Body.ba vam u nastavku objašnjava koliko kalorija sadrži hot dog sa svim svojim dodacima:

Historija hot doga

Hot dog je vrsta kobasice nastala u Frankfurtu u Njemačkoj tokom 13. stoljeća. Kasnije je, tokom 1800-ih godina, ovo postala poznata ulična hrana u New Yorku. Danas se hot dogovi smatraju američkim jelom, uprkos njihovom njemačkom porijeklu. Izvorno su se pravili od svinjetine, ali većina modernih verzija se priprema od govedine. Kako bi se smanjila cijena, hot dog se ponekad priprema od piletine i puretine. Obično se jede sa začinima poput senfa, kečapa, kiselih krastavaca i kiselog kupusa, ali danas se hot dog može pripremati na brojne načine.

Ukupni kalorijski sadržaj varira

Hot dog standardne veličine sadrži otprilike 150 kalorija, ali tačan broj se razlikuje u ovisnosti od veličine kobasice i drugih sastojaka. Hot dog s visokokaloričnim dodacima poput sira, može osigurati i do 200 kalorija. S druge strane, neke sorte s malo masti ili bez masti mogu sadržavati samo 100 kalorija. Ako jedete hot dog u pecivu, dodajete 100-150 kalorija u ukupni kalorijski sadržaj.

Začini i dodaci

Mnogi uživaju u hot dogu bez preliva, ali ako volite dodatke, svakako ih uzmite u obzir u svom ukupnom unosu kalorija. Ovo može biti teško za objasniti, obzirom da su mogućnosti dodataka gotovo neograničene. Dva najpopularnija dodatka za hot dog su senf i kečap, a svaki od njih daje vašem obroku od 10-20 kalorija u jednoj kašiki. Kiseli krastavci osiguravaju 20 kalorija po serviranju, a kiseli kupus ima samo 3 kalorije u istoj veličini posluživanja.

Prelivi s više kalorija uključuju čili, sir, paprike, prženi luk i pomfrit – svi oni mogu dodati i do 300 dodatnih kalorija, ovisno o veličini porcije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin