NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zahvalnice pojedincima i udruženjima za podršku u organizaciji Srebreničkog performansa

... | 13. Avgusta 2020.
19:14
Kalesija Online

Već treću godinu zaredom, od kada se organizuje Srebrenički performans u Lukavcu, dodijeljuju se zahvalnice pojedincima i udruženjima koji su podržali organizaciju istog. Na ovaj način organizatori žele izraziti zahvalnost onima koji su uz njih u ovom projektu i koji doprinose očuvanju kulture sjećanja. Performans za Srebrenicu organizuje se nekoliko dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a istim se nadstoji očuvati sjećanje na šehide Potočara, odnosno na sve nevino ubijene u genocidu i stravičnim zločinima tokom agresije na BiH.

“Zahvalnice se dodjeljuju svake godine pojedincima i udruženjima kako bi na dostojan način ukazali poštovanje za trud i nastojanje da se čuva i sačuva sjećanje na šehide Potočara i Bosne i Hercegovine”, kazala je Hasiba Saračević, Odjel za brak i porodicu Muftijstvo tuzlansko.

Organizatori su pripremili i poseban kulturno-vjerski program, gdje su proučeni ajeti iz časnog Kur'ana, prelijepim ilahijama su razgalili duše prisutnih, a citate o ljubavi prema domovini čitala je lukavačka mladost.

Srebrenički performans sastoji od formiranja broja  8.372,  broja žrtava genocida u Srebrenici  i Srebreničkog cvijeta, odnosno cvijeta “Sjećanje” u kojem bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu,  a  11 latica simboliziraju datum 11. juli 1995. godine. Organizator je Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog uz podršku Udruženja Horizont Bihać i ISKRE Bihać.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika