NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Čekanje se isplatilo: Djeca iz Vrbanjaca učit će bosanski jezik

... | 5. Decembra 2019.
15:45
Kalesija Online

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca i njihovi roditelji konačno su dobili pravnu bitku koju vode duže od šest godina, navode bosanskohercegovački mediji.

Nakon više godina povlačenja po raznim sudovima i borbe za uvođenje nacionalne grupe predmeta, uključujući bosanski jezik, u područnu Osnovnu školu “Sveti Sava” Vrhovni sud bh. entiteta Republika Srpska donio je odluku u njihovu korist, javlja Oslobođenje.

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da je uvažen tužbeni zahtjev i utvrđeno da su djeca diskriminirana te da je povrijeđeno njihovo pravo na jednako postupanje u području obrazovanja.

Dodaje se i da je tom bh. entitetu i osnovnoj školi naređeno uvođenje nacionalne grupe predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji BiH, te angažiranje nastavnika povratnika.

Također, Vrhovni sud obavezao je tužene, dodaje Oslobođenje, da na ime naknade troškova postupka tužiocima isplate 22.460 konvertibilnih maraka (11.474 eura).

Historijska odluka

“Ovo je historijska odluka Vrhovnog suda RS-a kada se radi o pravnim pitanjima iz područja diskriminacije i nejednakog postupanja, prava na obrazovanje na teritoriji Republike Srpske, pitanja nacionalne grupe predmeta, prava povratnika, u ovom slučaju Bošnjaka”, kaže advokat Haris Kaniža, koji zastupa djecu i roditelje.

“Nisam baš bio preveliki optimista. Više sam, na osnovu dosadašnjeg iskustva, očekivao da bi oni mogli ukinuti ranije presude Osnovnog i Okružnog suda i vratiti na ponovni postupak”, dodao je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 19. septembra donio je odluku kojom se usvaja žalba roditelja 128-ero djece bošnjačke nacionalnosti, učenika područne škole u Vrbanjcima, koja pripada OŠ “Sveti Sava”. Učenici su učili samo srpski jezik i književnost te srpsku historiju, zbog čega su se njihovi roditelji i žalili, godinama tražeći da u nastavni program bude unesena nacionalna grupa predmeta jer su smatrali da su djeca diskriminirana.

Izvor: Agencije

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika