NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

VIDEO/Zanatlije iz Kalesije: Imaju li zanati budućnost?

... | 28. Novembra 2018.
15:46
Kalesija Online

Sama riječ zanat je arapskog porekla koja je u naš jezik preuzeta od turske reči sanat što u prevodu znači majstorija ili vještina. U osnovi svakog zanata leži vještina obrade sirovina ili pružanja usluga. Zanati su uglavnom zasnovani na tradicionalnim znanjima i tehnologijama uz upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje.

Jedan od onih koji je savladao vještine rada sa staklom je Malagić Mirzet u Kalesiji poznatiji kao staklar Malaga kome uvijek mogu otvoriti vrata jer će ih tamo dočekati prijatno i veselo lice, spremno za uraditi posao i progovoriti koju, ono kako kažemo, usput.  Malaga je nakon rata otvorio svoju radnju, njegova radnja i danas se nalazi u Kalesiji. Kako kaže njegovo staklo “putuje” kako po gradovima Bosne i Hercegovine tako i van njenih granica a zahvaljujući onima koji cijene kvalitetan rad.

Odem ja u Njemačku i druge države, kaže Malaga ali mogu biti samo tri dan –srce vuče kući. Osim Mirzeta Malagića Kalesija ima još zantlija koji uspješno rade svoj posao. Rade ga iz ljubavi. I to je motiv koji ih tjera da budu što bolji te da spoje tradiciju i tehnologiju. Sanel Hamzić već 20 godina ima svoj rtv servis, bavi se popravljanjem televizora, radija, računara. Ljubav prema elektronici javila se i prije upisa srednje Elektrotehničke škole. Nakon završetka škole otvorio je svoju radnju u Sapni. Počeo je, kaže sa lemilicom i par neophodnih alatki. Od prije tri godine njegova radnja RTV servis “Hamzić” nalazi se u Miljanovcima.

 

Iako je rijetkost vidjeti mladog čovjeka koji umjesto odlaska bira pokrenut svoj vlastiti biznis, takvih ima. Semir Burek iz Tojšića dokaz je da zanati, posebno oni čiji je glavni alat makaze i češalj, imaju budućnosti. Sa samo 18 godina Semir je zaplovio u neizvijesne vode biznisa. Već dvije godine jako dobro pliva tim vodama, a daje priliku i mladim pripravnicima da nauče posao.

Više pogledajte u emisiji Sasvim (ne) obične priče

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi