NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

8 stvari koje će se dogoditi tvom tijelu ako jedeš med svaki dan

... | 16. Marta 2018.
13:21
Kalesija Online

Sve smo uvijek u potrazi za nekim čarobnim prirodnim lijekom koji će nam učiniti kožu ljepšom, organizam snažnijim, raspoloženje boljim i slične ‘čarolije’ za naše tijelo. Portal Bright Side ga je otkrio i vjerojatno ga imaš već u svojoj kuhinji.

Istraživanjem zdravstvenih dobrobiti meda, portal Bright Side došao je do zaključka kako s jednom kašikom meda dnevno možeš poboljšati svoj organizam od glave do pete, a pritom se i zasladiti.

Čista koža

Med je odličan antioksidans, što znači da ćeš njegovom redovitom konzumacijom očistiti tijelo od raznih toksina. Također, njegova antibakterijska svojstva pomoći će stanju tvoje kože.

Mršanje

Paziš li na težinu, prema preporuci doktora ne bismo smjeli unositi nikakve vrste šećera osim meda. To je zato što je šećer u medu drugačijeg sastava od različitih zaslađivača. Med također ubrzava organizam, što pomaže mršanju. Smanjuje razinu lošeg kolesterola Med uopće ne sadrži holesterol. Upravo suprotno, njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju razina holesterola. Dnevnom konzumacijom povećava se i razina spomenutih antioksidansa u tijelu, koji isto pomažu smanjenju holesterola.

Jače srce

Istraživanja su pokazala kako antioksidansi iz meda mogu spriječiti sužavanje krvnih žila, što inače uzrokuje zastoj srca, dezorijentaciju i glavobolje. Čaša vode s par kašika meda dnevno pomoći će ovom problemu.

Bolje pamćenje

Druga su istraživanja pokazala kako med pomaže riješiti stres, ojačati imunitet i poboljšati pamćenje. Pored toga, mozak vrlo lako apsorbira kalcij iz meda, koji pomaže njegovoj funkciji.

Mirniji san

Šećer u medu povećava razinu inzulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san.

Zdrava probava

Med je jak antiseptik, pa ga se preporučuje uzimati na prazan želudac, i to jednu kašiku. Ovaj jednostavni ritual pomaže spriječiti sve bolesti povezane s probavnim traktom. Pored toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava sve bacile i liječi manje rane u sluznici.

Liječi napetost

Med pomaže smirenju živaca i otklanjaju umora. Glukoza iz meda esencijalna je za rad neurona, brzo se apsorbira u krv, a to rezultira opuštanjem i ublažavanjem psiholoških poremećaja.

Dodatna dobrobit

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka potiču uporabom meda. Dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva, preporučuje ga uzimati kao zaslađivač biljnih čajeva, jer tako djeluje kao i biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje biogenih fitokomponenata.

Izvor: 24sata.hr

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin