Kalesija

Đuzlema – tradicionalni starinski recept

Đuzlema je starinska poslastica, vrlo lagana za napraviti. Ukoliko ste ljubitelj agdali, zalivenih kolača ovo je recept koji morate probati.


Đuzlemu – zaliveni kolač jednostavno morate probati.

Sastojci

  • 150 ml tečnog jogurta
  • 130 ml ulja
  • 1 jaje
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 grama brašna

Agda

  • 3 čaše vode (200 ml)
  • 2 čaše šećera
  • kašika vanilinog šećera
  • limunova korica

Priprema:

Skuhati agdu, neka kuha oko 10 minuta i staviti je da se ohladi.

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Podijeliti tijesto na dva dijela i svaki dio razviti u što tanji pravougaonik. Isjeći koru na trake široke oko 1 cm. Trake navijajte oko viljuške, dužina da bude odprilike 25 cm, zato što treba da se dobro isprže i unutra.

Pažljivo, u vrelom ulju, pržite slatkiše, naravno skinete ih sa viljuške. Pazite da nije ulje prevruće. Prevrnite ih jedanput.

Vruće stavljajte u hladnu agdu. Čuvajte ih u frižideru, najbolji su hladni, a možete ih preliti i čokoladom, cimetom…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

    Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

    Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

    Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

    Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

    CLOSE
    CLOSE