NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

BK Kalesija, PD Kalesija i PD Repište-Osmaci pokrenuli kampanju “Za ljepšu i čišću okolinu”

... | 6. Avgusta 2022.
07:58
Kalesija Online

Biciklistički klub Kalesija, Planinarsko društvo Kalesija, Planinarsko društvo Repište-Osmaci pokrenuli su kampanju “Za ljepšu i čišću okolinu”. Oni su ispunili svoje obećanje kao što su najavili, te su u okviru kampanje sproveli prvu aktivnost. Njihova prva aktivnost odnosila se na akciju čišćenja i ureĐenja izletišta Pješavica koju su uspješno relizovali.

“Naš cilj nije bio samo da očistimo izletište nego i da pošaljemo snažnu poruku javnosti da u našoj zemlji žive ljudi koje žele čistu i ljepšu životnu okolinu i spremni su na tome raditi. Nadamo se da ćemo ovim uspjeti pokrenuti kampanju uređenja i ostalih izletišta i divljih deponija na našoj opštini. Nije nam cilj da budemo mi ti koji će čistiti iza neodgovornih pojedinaca i da mi pokrijemo pasivnost lokalnih vlasti koji ne vide ovaj problem već upravo suprotno da natjeramo neodgovorne pojedince da to nerade tako što ćemo natjerati nadležne da reaguju (od izricanja sankcija do aktivnom učestvovanja u svojim zakonskim obavezama).”, napisali su na zvaničnoj stranici kluba.

Vrijedni naši biciklisti, planinari i veliki ljubitelji prirode, koje s razlogom možemo nazvati aktivisti za zaštitu životne sredine, upravo zbog čestog boravka u istoj prepoznaju značaj ljepše i zdravije okoline. Kako bi lokalnu zajednicu zaštiti od neodgovornih pojedinaca i na ovaj način pokušali riješiti problem nesavjesnog odlaganja komunalnog otpada, postavili su nadzornu kameru na jednoj od divljih deponija.

Pješavica jedno je od najposjećenijih izletišta na području Kalesije, nudi nam prekrasnu prirodu, čist vazduh, mjesto za odmor i relaksaciju, a posjećuju ga i građani susjednih općina. Da bismo sačuvali dar prirode, sve blagodati koje nam ista pruža, potrebno je istom mjerom i uzvratiti. Čuvati i voljeti ono što imamo. Ovom prilikom potrebno je pohvaliti i najmlađe učesnike akcije koji su dali svoj doprinos i pomogli roditeljima da izletište bude ljepše. Pravim vrijednostima učimo se od malih nogu.

Nakon pokupljenog smeća, košnje niskog rastinja i trave, čišćenja poligona napravili su predah i uživali u sportskim aktivnostima.

Učesnici kampanje su Biciklistički klub Kalesija, Planinarsko društvo Kalesija, Planinarsko društvo Repište – Osmaci.

Za ljepšu i čišću okolinu, poručuju.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme