NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesijac Semir-ef. Jahić osvojio drugo mjesto na Javnom pozivu za najsadržajniju hutbu

... | 24. Septembra 2020.
12:32
Kalesija Online

Kalesijac Semir-ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica,  osvojio je drugo mjesto na Javnom pozivu za najsadržajniju hutbu na temu “Čuvati zdravlje dužnost je svakog muslimana” koji je raspisala Uprava za vjerske poslove.

Stručna komisija je izvršila obradu i valorizaciju pristiglih hutbi i po jasno definiranim kriterijima detaljno pročitala i analizirala sve hutbe koje su naznačenom vremenskom roku pristigle na adresu organizatora Javnog poziva. Svi pristigli radovi zadovoljavali su opće uvjete Javnog poziva, a uvidom u sadržaj napisanih hutbi stručna komisija je evidentirala zavidan nivo originalnosti i kreativnosti u pristupu i razradi navedene teme. Komisija je konstatovala da su sve pristigle hutbe napisane sa zavidnim alimskim znanjem i kompetencijom. Hutbe su svojim sadržajem i stilom izuzetno kvalitetne, aktuelne i poticajne.

Na ovom javnom pozivu Komisija je prilikom čitanja i analize hutbi posebno vrednovala tematsku konzistentnost i sadržaj hutbe; strukturu i argumentaciju hutbe i jezički stil hutbe. Argumentacija i stil kojim su hatibi u dostavljenim hutbama obrazložili važnost čuvanja zdravlja kao i pridržavanje uputa nadležnih instanci mogu biti korisne smjernice ostalim hatibima u njihovom časnom i odgovornom pozivu. Autori hutbi, hatibi koji su učestvovali u javnom pozivu, demonstrirali su izuzetne kompetencije i vještine u pisanju i argumentiranju naznačene teme koja je vezana za okolnosti u kojima se nalazimo u zadnjih nekoliko mjeseci, odnosno vremenu pandemije COVID-19.

Od svih pristiglih radova na javnom pozivu najviše ocjene za hutbu o temi „Čuvati zdravlje dužnost je svakog muslimana“ dobili su sljedeći hatibi:

  1. Samir-ef. Ahmić – MIZ-e Donji Vakuf
  2. Semir-ef. Jahić – MIZ-e Jablanica
  3. Reuf-ef. Ibreljić – MIZ-e Zenica.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme