NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Eksterna matura za osnovce 9.maja

... | 29. Aprila 2019.
13:32
Kalesija Online

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je, na osnovu člana 12. Pravilnika o eksternoj maturi u osnovnoj školi („Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 3/16 i 7/16), donijelo Odluku o provođenju i utvrđivanju termina polaganja eksterne mature za učenike završnog razreda osnovne škole u školskoj 2018/2019. godini. 
Po navedenoj Odluci, eksterna matura za učenike završnog razreda osnovne škole provest će se dana 9.5.2019. godine, sa početkom u 10:00 sati.
Za realizaciju Odluke zaduženi su Ministarstvo, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i osnovne škole sa područja Tuzlanskog kantona.

Eksterna matura osnovnih škola na području općine Kalesija provodi se četvrtu godinu.

“Pitanja nisu teška. Radi se o setu pitanja koje su radili nastavnici i savjetnici Pedagoškog zavoda i koji se nalaze na stranici Pedagoškog zavoda. Učenici su u mogućnosti da prođu ta pitanja i sa svojim nastavnicima oni već prolaze kroz taj set pitanja. Znači pitanja su već poznata a na kraju na testu odnosno eksternoj maturi izvći će se jedan određen broj pitanja”-kazao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja općine Kalesija Fahrudin Hamzić.

Prema riječima Fahrudina Hamzića, rezultati eksterne mature svake godine su sve bolji.

” Nakon eksterne mature izražava se procenat uspješnosti koji utiče pri upisu u srednju školu. Da bi regularnost i ispravnost eksterne mature bila neupitna ove godine će matura biti snimana.Znači imat ćemo vido zapis sa svih mjesta gdje se vrši testiranje. Testiranje se u svim školama vrši pod istim uslovima, to su fiskulturne sale ili veliki holovi”-dodaje Hamzić.

Rezultati eksterne mature poznati su za 10 odnosno 15 dana od dana testiranja.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave