NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Učešće u projektu zaštite rijeke Spreče uzet će i učenici iz Kalesije

... | 12. Februara 2018.
11:25
Kalesija Online

Dana 9.i 10.2.2018,  na jezeru Modrac održan je satanak koordinacionog tima, kojeg čine 8 predstavnika škola i 6 predstavnika općina, na kojem je uz ekukaciju i rad na izradi pilot projekata oficijelno započeta konkretna implementacija projekta „Dobre vodne komšije II“.
Projekat ima za cilj da kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi bolju saradnju između učenika, roditelja, nastavnika, menadžmenta 8 škola i predstavnika 6 općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče.


U projekat su uključene osnovne škola: ”Jovan Dučić” (Papraća) Šekovići, ”Aleksa Šantić” Osmaci, JU OŠ ”Kalesija” KalesijaJU OŠ ”Memići” Kalesija, ”Orahovica” Gračanica, ”Klokotnica” Doboj Istok, „Sveti Sava“ Kakmuž i „Vuk Karadžić” Petrovo i 6 općina: Kalesija, Osmaci, Šekovići, Petrovo, Gračanica i Doboj Istok.

Svih 8 škola rade na pripremi pilot projekata, a u ukupni budžet za projekte je 20.000 EUR. Za najaktivnijih 40 učenike i 8 nastavnika će biti organiziran Eko kamp DVK.
Pored ovih aktivnosti, projekat ima za cilj da promovira turističke potencijale ovog područja te će u okviru projekta biti obilježen i uređen prvi dio Staze dobrih vodnih komšija i izrađen turistički vodič. Staza će obuhvatiti važne prirodne, historijske i kulturne potencijale iz oba entiteta. Učenici i nastavnici svih škola će posjetiti ovu stazu. Biti će definiran i Dan rijeke Spreče čije obilježavanje će organizirati sve škole i općine.
Planirana je saradnja i političko povezivanje lokalnim zajednicama u cilju bolje zaštite rijeke Spreče. Projekat će trajati do kraja 2018. godine, a njegovu implementaciju je omogućio Robert Bosch Stiftung.
Tuzla, 10.2.2018.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme