NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U MSŠ Kalesija održana radionica na temu “Nasilje u porodici”: Na području TK 340 prijava nasilja u porodici

... | 5. Decembra 2018.
14:36
Kalesija Online

Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ obilježava se od 25. novembra do 10. decembra svake godine.

U svijetu je 25. novembar proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i potrebno ga je obilježiti tako da se osude svi oblici rodno zasnovanog nasilja, od nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do nasilja počinjenog od strane države, uključujući i torturu i zlostavljanje žena političkih zatvorenica jer  predstavljaju kršenje ljudskih prava.

U okviru pomenute kampanje, JU Centar za socijalni rad Kalesija u saradnji sa Udruženjem građana „Vive žene“ Tuzla danas je organizovala  predavanje učenicima u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, na temu „Nasilje u porodici“.

“Cilj je da se ukaže na sve veći problem nasilja u porodici. Želimo učenicima, mlađim naraštajima skrenuti značaj prijavljivanja nasilja u porodici, kako prepoznati nasilje u porodici i kako pomoći žrtvi nasilja u porodici. Učenici su sastavni dio porodice. Samo nasilje dešava se u porodici tako da oni, ukoliko dođe do toga, mogu prepoznati i prijaviti”-kazao je direktor JU Centar za socijalni rad Selmir Buljkić.

Prema podacima iznijetim na danas održanoj radionici oko prosječno  60 žena godišnje u Kalesiji prijavi nasilje u porodici. Kako je za NEON Televiziju potvrđeno iz MUP-a TK u posljednjih 10 mjeseci prijavljeno je 340 slučajeva nasilja u porodici od čega 2 prijavljena slučaja su iz Kalesije. Problem su svakako i oni ne prijavljeni slučajevi nasilja u porodici. Ukoliko se nasilje dešava, potrebno ga je prijaviti. Važno je stvoriti svijest kod žena da nisu krive za nasilje i da istom trebaju stati na kraj odnosno ne trpjeti.

“Država je priznala da je to problem samim donošenjem Zakona o zaštiti od  nasilja u porodici na nivou FBiH. Udruženje građana “Vive žene” u okviru svog djelovanja imaju i sigurnu kuću u kojoj trenutno imamo 3 klijentice. Međutim do ovog perioda, do decembra, u sigurnoj kući bilo je 78 osoba. Od toga 44 odrasle ženske osobe koje su žrtve nasilja i 34 djece koji su boravili zajedno sa majkama.” istakla je Danijela Kaloci socijalni pedagog u Udruženju građana “Viva žene” Tuzla.

Kaloci ističe da imaju jako dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i Policijskom stanicom Kalesija koji su svih proteklih godina upućivali žene koje su žrtve nasilja u porodici i posljedično su imali saradnju vezano za čitav boravak žene u sigurnoj kući te nakon izlaska.

Nasilje u porodici je fenomen koji je prisutan u svim zemljama svijeta i u svim kulturama. Prema podacima današnje radionice u 95 posto slučajeva žrtve nasilja su žene i djeca.

Skretanje pažnje javnosti na nasilje u porodici počelo je sa pojavom ženskog pokreta, naročito feminizma i pokreta za ženska prava nastalih sedamdesetih godina 20. vijeka, čija je glavna preokupacija bila rješavanje problema pretučenih žena čiji su agresori bili njihovi muževi.

Nasilje u porodici nije samo fizičko, može biti i psihičko, seksualno i ekonomsko. Ono što je još istaknuto na radionici da svako fizičko nasilje zasigurno ostavlja i psihičke posljedice i zbog toga je važno prijaviti nasilje u porodici.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme