NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Aktivnosti koje su predviđene povodom sedmice solidarnosti u Kalesiji

... | 7. Novembra 2018.
15:44
Kalesija Online

Gošće u jutarnjem programu NEON Televizije danas su bile predsjednica Udruženja “Snaga nezavisne žene” Kalesija Hasmira Malić i potpredsjednica Udruženja “Trag” Emka Rabold Požegić. One su danas govorile o saradnji koju su nedavno sklopila ova dva udruženja, a sve sa ciljem da se u Kalesiji obilježi sedmica solidarnosti. Sedmica solidarnosti u Kalesiji obilježit će se kroz nekoliko aktivnosti.

Akcija prikupljanja pomoći migrantima, završena je jučer. Nakon toga žene iz udruženja će vršiti sortiranje pristigle pomoći, te istu distribuirati do migranata.

Akcija koja je naišla da dobar odziv kod građana Kalesije jeste i Slatki petak, pa će se jedna od akcija održati i u petak, 9.11. 2018. godine,  od 11:00 do 13:00 sati, a sva sredstva koja se prikupe od akcije bit će namijenjena za Banku koštane srži. Prodaja kolača predviđena je i za nedjelju u Memićima od 9:00 do 12:00 sati.

Naše gošće danas su govorile o projektu osnaživanja žena u Kalesiji, gdje žene mogu iznijete svoje probleme, te na taj način Udruženje “Snaga nezavisne žene” nadstoji pružiti podršku drugim ženama, kako bi žene što više bile uključene u aktivnosti u zajednici.

Žene iz Udruženja “Snaga nezavisne žene”Klaesija već dvije godine rade na ovakvim aktivnostima, daju svoj doprinos, kako bi pomogle svojim sugrađanima. Malić je ovom prilikom istakla da je zadovoljna odzivom građana, da su Kalesijci jako solidaran narod i da su uvijek spremni pomoći. Za ove dvije godine rada prikupilo se oko 19 hiljada KM, koje su proslijeđene u humanitarne svrhe.

Potpredsjednica Udruženja “Trag” Emka Rabold Požegić  istakla je da će sredstva koja se prikupe od navedenih akcija u sedmici solidarnosti, itekako dobro doći za Banku koštane srži. U narednom periodu iz Udruženja “Trag” nadstoje se više posvetiti aktivnostima kako bi se građanstvo što više informisalo o važnosti Banke koštane srži i planu da se izradi registar gdje će sva sredstva koja pristignu, transparenstno biti dostupna donatorima. Svako ko želi učestvovati u ovakvim akcijama, može se obratiti Banci koštane srži i biti donator.

Od 2017. god. dječiji hor Princess krofne su Ambasadori projekta Banka koštane srži u Bosni i Hercegovini, te će u Tuzli, 10. 12. 2018. godine, biti koncert na kojem će učešće uzeti pomenuti hor.

U Tuzli je planirana cjelodnevna aktivnost.

1. U toku dana bi se u Dvorani Mejdan organizovao muzičko scenski performans za djecu i mlade Tuzlanskog Kantona koji bi sadržavao

-koncert Princess krofni

-koncert dječijih horova iz Tuzlanskog kantona

– nastup djece iz muzičkih škola

-nastup djece sa posebnim potrebama

– likovnu radionicu

– modnu reviju

-zajedničku igraonicu

– dječiji okrugli sto o svemu onome što oni žele, vole, ne vole, čega se plaše, šta ih čini sretnim, ukratko sve ono što je u njihovim malim glavicama. To je po prvi put da se organizuje okrugli sto za djecu na kojem odrasli mogu biti samo gosti.

2. U večernjim satima bi se u Hotelu Tuzla organizovala Donatorska veče uz prigodan program pod nazivom Plava noć u Tuzli za Banku koštane srži. Tom prilikom bi  promovisali  nove Ambasadorice projekta,  a to su Rusejla Halilović i Indira Pekić Durmić.

3. Na večeri bi se jasno i transparentno objavilo koliko je sredstava prikupljeno.

4.Radi transparentnosti u radu i racionalnog trošenja prikupljenih sredstava , mi ćemo od sjedišta Banke koštane srži u Mostaru tražiti da nam dostavljaju fakture potrebne opreme, reagensa i materijala, koje bi mi plačali. To je iz razloga što Banka koštane srži nema svoj račun nego je u sklopu računa Sveučilišne bolnice Mostar, a naš cilj je da se sredstva koje građani prikupe troše racionalno i transparentno te da svi donatori  imaju uvid u utrošak doniranih sredstava.

Donor koštane srži može biti svaka osoba od 18 do 50 godina. Koštana srž se može donirati više puta. A svaki građanin iz BiH, ali iz inostranstva može podržati ovaj prokat.

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme