NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Alisa u zemlji slova: Disleksija kao tema nove pozorišne predstave PMT-a

... | 10. Oktobra 2018.
18:23
Kalesija Online

O temama ključnim za sve, pa čak i marginalizovane članove našeg društva, ponovo su glasno i na sebi svojstven način progovorili članovi Pozorišta mladih Tuzle. Na sinoć održanoj javnoj tribini o Disleksiji, problemima, izazovima i reakcijama društva na disleksične osobe, govorili su istaknuti stručnjaci, roditelji djece sa disleksijom, ali i PMT-ovi dramski pedagozi.

Brojni su faktori koji svakoga od nas mogu omesti u svakodnevnom životu, usmjeriti nam pažnju u drugom pravcu ili nam jednostavno odvesti misli ka stvarima suprotnim od onoga čime se u datom trenutku bavimo. Međutim, brojne su osobe koje se u takvim situacijama svakodnevno nađu. Upravo to imenovano je riječju Disleksija što predstavlja, prije svega, poremećaje pažnje pojedinca prilikom učenja, mada se može primijetiti i tokom pisanja.

“Istraživanja koja smo do sada proveli pokazala su da tri posto djece ima disleksiju. Tako da nema razreda u osnovnoj ili srednjoj školi u kojem nemamo djeteta sa disleksijom. Nažalost, na području BiH još uvijek disleksija nije dovoljno prepoznata, nailazimo na veliko nerazumijevanje i nastavnika i roditelja, obzirom da nisu svjesni da dijete ima poteškoće.” – kaže Mirela Duranović, diplomirani defektolog – logoped.

Upravo o svjesnosti porodice, društva i zajednice o Disleksiji i izazovima koje ona nosi sa sobom bilo je govora i na javnoj tribini Pozorišta mladih Tuzle koji su simboličnim nazivom „Dis Lekcija“ ukazali na ključne probleme, obično djece, koja su češće pogrdno imenovana nego saslušana, podržana i prihvaćena.

“Takva djeca su označena kao lijena, neće, ne želi – tako da ih često roditelji kažnjavaju, nastavnici ih kažnjavaju samo iz nerazumijevanja.” – dodaje Mirela Duranović, diplomirani defektolog – logoped.

Sinoćnjom javnom tribinom Pozorište mladih Tuzle, koje je inače lider u tuzlanskoj regiji kada je u pitanju obrađivanje društveno-značajnih tema, najavilo je početak rada na novoj pozorišnoj predstavi. „Alisa u zemlji slova“ bit će njen naziv, a produkciju će potpisati Tuzlanka Amila Beširović kao buduća magistrica Akademije umjetnosti Novi Sad.

rtvslon.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika