NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Almira Omić: Nedostatak prostora za provođenje aktivnosti problem je mladih u Kalesiji

... | 12. Avgusta 2020.
14:19
Kalesija Online

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine donijela odluku da se 12. august obilježava kao Međunarodni dan mladih, a ovogodišnja tema je „Angažiranje mladih za globalno djelovanje“.

Međunarodni dan mladih nastoji podići svijest o pravnim ekonomskim, socijalnim, obrazovnim, kulturnim i svim ostalim pitanjima s kojima se susreću mladi ljudi širom svijeta.

“Na našoj općini mladi se susreću sa nedostatkom prostora za mlade. Na području Tuzlanskog kantona, nalazi se veliki broj aktivnih, mladih udruženja. Ta udruženja imaju prostor za okupljanje, za održavanje sastanaka, edukacija, prostor za druženje i odmor. Dok u našoj općini mladi nemaju priliku druženja sa svojim vršnjacima/vršnjakinjama u omladinskim centrima/prostorima. Samo određen broj mladih može da prođe određene edukacije, zbog manjka finansijskih sredstava. Osim toga, u današnjici su nargila barovi, “atraktivna ” mjesta za okupljanje mladih. Smatram, kada bi napravili samo jedan park sa spravama za vježbanje, sa klupama i stolovima. Da bi veliki broj mladih osoba povukao se iz prostora nargila barova i sličnih mjesta.” kazala je predsejdnica Udruženja mladih “TRIK” Kalesija Almira Omić.

Omić dodaje da se veliki broj mladih osoba se susreće sa problemom nezaposlenosti. Uticaj nepovoljnih socijalnih prilika vidljiv je i na području vrijednosti i interesa mladih. Mladima je potrebno omogućiti prostor za njih. Pružiti im priliku da osim što napreduju u obrazovanju, da napreduju u polju razvijanja socijalnih vještina.

U praktičnom smislu, sudjelovanje mladih znači da su oni upoznati sa svojim pravima i obvezama u društvu, da ih praktikuju, brane, da imaju mogućnost predstavljanja svojih potreba, te da se one uzimaju u obzir prilikom kreiranja javnih politika. Najznačajniji međunarodni dokumenti koji tretiraju ovo područje su Europska povelja o sudjelovanju mladih u životu na lokalnoj i regionalnoj razini, Bijela knjiga Europske unije iz 2001. godine.

“U BiH mladi su još uvijek nedovoljno uključeni.Svega 5% mladih su članovi omadinskih organizacija, 6% članovi političkih partija, 1% članovi predstavničkih tijela mladih. Iz ovih primjera treba zaključiti da mladima treba podrška javinih institucija, građana/građanki, Jer samo mladi mogu promijeniti svijet” zaključuje predsjednica Udruženja mladih sa područja općine Kalesija.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme