NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ambasada SAD-a odgovorila Dodiku: Osporavanje jednog od ključnih stubova mira u BiH je opasno

... | 13. Maja 2019.
16:30
Kalesija Online

Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati ocijenjeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Na upit Fene iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a podsjetili su da Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definira obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije”, rečeno je Feni. Kako je istaknuto, Sjedinjene Američke Države ostat će opredjeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje s Oružanim snagama BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je jučer pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Štaviše, Dodik je danas u Beču ponovio svoju provokaciju, te je bio još decidniji kazavši da će pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka 12. maja sljedeće godine obući uniformu Vojske Republike Srpske i da on lično ne vidi u čemu je toliki problem. “Očigledno da u Sarajevu nikako da se naviknu da neko ima pravo na svoje mišljenje. Radi se o 12. maju, dakle danu kada se obilježava formiranje Vojske RS-a i to koliko razumijem nije sporno. U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS-a. On nastavlja da baštini tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan”, rekao je Dodik danas u Beču.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika