NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Amra Strika, prva hafiza ove godine u Kaknju: “Učenje Kur’ana donosi ljepotu, smirenost i zahvalnost”

... | 3. Aprila 2021.
09:09
Kalesija Online

Amra Strika (kćerka Jakuba i Dženane) iz Kaknja, rođena je 22.12.1995. godine u Zenici. Osnovnu školu pohađala je u Kaknju, te potom upisala Medresu “Osman-ef. Redžović” u Visokom, nakon čega kao učenica generacije upisuje Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Po završetku studija odlazi u Katar na Program za učenje arapskog jezika prilagođen osobama kojima arapski jezik nije maternji. Ostvarivši pravo na stipendiju, zahvaljujući međusobnoj saradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Katar, a posredstvom FIN-a, ukazuje joj se prilika da stekne nezaboravno iskustvo usavršavanja, kako ličnog tako i profesionalnog.

Hifz je počela učiti tokom školovanja u Medresi, a aktivno sa svojim muhaffizom, pripremama za Komisiju posvetila se tokom odrađivanja pripravničkog staža u Medresi, školske 2019/2020. godine. Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini učila je po dva džuza u periodu od 21. januara do 4. februara 2021. godine i tako stekla časno zvanje hafize Kur’ana. Muhaffiz joj je bio hfz. Zijad Dervić. Amra je primjer mnogima da se životnom borbom i uspjehom mnogi putevi otvaraju.

“Mislim da je ljubav prema Kur’anu glavni pokretač i motiv za njegovo pamćenje, a mnogobrojni su hadisi našeg Miljenika koji podstiču na učenje Kur’ana napamet, uz obećanje posebnih nagrada i počasti namijenjenih za hafize. Stoga smatram da je sasvim normalno da to bude dovoljan podstrek za učenje Kur’ana napamet. Međutim, u ljudskoj je prirodi i da traži nešto sa čime se može poistovijetiti pa ću uvijek nastojati vlastitim primjerom ili primjerom mojih poznanika hafiza ohrabriti svakoga ko ima potencijala da korača stazama pamćenja Kur’ana. Izdvojila bih i ovaj hadis u kome se od Poslanika a.s. prenosi da je rekao: “Učaču će na Sudnjem danu biti rečeno: Uči i uzdiži se, kao što si na dunjaluku učio. Tvoj stepen će biti kod posljednjeg ajeta kojeg proučiš.” (Tirmizi, hasen sahih) Uz ovaj hadis, često bih u momentima, kada mi se učini da ne mogu dalje, razmišljala o mudrosti koju nose posljednji ajeti sure Merjem i prvi ajeti sure Ta-ha, prisjećajući se dove “Gospodaru naš, molimo te da nas učiniš od onih koji uče Kur’an i uzdižu se, a ne od onih koji uče Kur’an i muče se.” kazala je Amra

(preporod)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin