NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Baerbock: Izbori u BiH moraju biti u oktobru, Njemačka neće dozvoliti ugrožavanje mira

... | 10. Marta 2022.
10:27
Kalesija Online

Njemačka će ovdje u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti, i to je jasna poruka koju sam donijela, kazala je Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke nakon sastanka s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Dodala je da su zato po prvi put imenovali specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana Manuela Sarrazina čije je imenovanje početak onoga što planiraju.

– Nije uvijek Evropska unija i Njemačka u proteklim godinama bila toliko aktivna u regiji koliko je trebala. To ćemo promijeniti – rekla je, između ostalog, Baerbock, nakon sastanka u Sarajevu.

Istakla je da je evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana njemački glavni priroritet.

Ona je naglasila da će sa zvaničnicima u BiH razgovarati o važnosti mira.

– Moramo da osiguramo mir ovdje u BiH i borit ćemo se protiv onih koji ugrožavaju mir. Nećemo dozvoliti ugrožavanje mira. Kao najveći bilateralni donator za BiH jasno kažemo da ćemo podržati samo one koji se zalažu za jačanje zemlje, a ne osobe koje rade na destabilizaciji države – poručila je Baerbock.

Naglasila je da su demokratski i fer izbori neophodni za trajnu stabilnosr svake zemlje, da žele za BiH da integritet izbornih procesa bude poboljšan, te da je vaćno da izbori budu održani u oktobru, kada je i planirano, pa ne opstaje mnogo vremena za dogovor. Dodala je i da su za svaku zemlju obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava.

Baerbock je istakla da u Sarajevo dolazi u vremenu kada je Evropa suočena s katastrofom rata, ali i da su balkanski ratovi bili uzbuna za njenu gerenaciju koja se obavezala na birbu protiv strašnih zločina, te da sus hvatili da su sloboda i mir jedini put i da Evropa to treba osigurati.

– Može se postaviti pitanje zašto putujemna Balkan kad se Ukrajini dešava rat. Baš zato. Jer rat u neposrednom susjedstvu pokazuje koliko je važno posjetiti Sarajevo.

Rekla je i da je zahvalna što BiH stoji uz međunarodnu zajednicu, uz 141 zemlju u UN-u kada je riječ o napadu Rusije na Ukrajinu.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, je nakon sastanka kazala da su vrlo otvoreno razgovarali o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

– Njemačko je prisustvo konstruktivno i neophodno, te doprinosti stabilnosti i prosperitetu. Sigurnosna i politička prijetnja u BiH koja je izazvana secesionističkim aktivnostima Narodne skupštine RS-a te zaključcima kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum, još uvijek nije otklonjena. Naprotiv, eskalacija u Ukrajini i posljedice koje je ta kriza izazvala u Evropi samo su dodatno usložnili situaciju u BiH. Ukoliko se dozvoli daljnja destabilizacija BiH, a blokiranje državnih institucija je upravo to, postoji bojazan da stabilnost i sigurnost Evrope neće biti ugrožena samo u Ukrajini. Stoga, neophodno je odmah zaustaviti sve retrogradne procese u BiH, onemogućiti provedbu zaključaka NSRS-a, što će onda otvoriti vrata pokretanju reformskih procesa, usvajanju budžeta, ispunjavanju uvjeta za EU – istakla je Turković.

Dodala je da su u tom pogledu naglasili smo važnost i ulogu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Legitimne i legalne ovlasti koje OHR ima su previđene baš za ovakve situacije u kojima je direktno i opasno ugrožen ustavni poredak aktivnostima jednog entiteta – rekla je Turković.

Napomenula je da su se tokom razgovora dotakli smo se i zahtjeva koji je BiH poslala u Brisel u kojem traži da se razmotri dodijeljivanje kandidatskog statusa za BiH u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora.

– Smatramo da bi to bio snažan doprinos miru, stabilnosti BiH i cijele regije, bržem provođenju reformi i osnaživanju Evropske unije u cjelosti. Zapadni Balkan je slaba tačka Evropske unije i mjesto na kojem se mora pokazati snaga i vanjsko-politička uloga najprosperitetnijeg bloka država na svijetu – kazala je Turković.

Rekla je i da je upoznala ministricu Baebock sa službenim stavovima i aktivnostima koje je BiH poduzela u vezi sa situacijom u Ukrajini.

– BiH se pridružila i pridruživat će se stavovima i mjerama Evropske unije u skladu sa svojim međunarodnim obavezama – dodala je.

Kada je u pitanju ekonimska saradnja, Turković je rekla da BiH ima veliki interes za daljnje jačanje ekonomskih odnosa s Njemačkom, koja je najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.

Faktor

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika