NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Banka iz Saudijske Arabije preuzima Konzum u BiH

| 13. Avgusta 2017.
11:41
Kalesija Online
Za Konzum u BiH navodno postoji ozbiljna ponuda dijela bh. poduzetnika, koje predvodi vlasnik trgovačkog lanca Bingo, a iza njih stoji banka iz Saudijske Arabije, koja već posluje na tržištu BiH, piše Večernji list. Navodno je pismo namjere već došlo u Agrokor. Prema najavama vanrednog povjerenika Ante Ramljaka, u septembru će doći do razdvajanja Mercatora i Konzuma na tom tržištu.
Neki dobavljači iz Hrvatske već se boje da bi to razdvajanje moglo značiti da Konzum preuzme sve obveze pa da zbog prevelikog opterećenja završi u stečaju, u kojoj bi svoju priliku mogla naći banka. Ako banka iz Saudijske Arabije preuzme Konzum BiH, tada bi te trgovine djelovale samo u Federaciji.
Dodatan bojazan za hrvatske dobavljače je da bi se zbog toga ubuduće trgovine Konzuma u BiH mogle okrenuti robi s istoka. Sumnje da se teži da banka s okupljenim poduzetnicima preuzme tamošnji Konzum pojačana je jer navodno hrvatski dobavljači nisu stalno pozivani na sastanke u BiH s tamošnjim dobavljačima. Dobavljači u BiH pozdravili su razdvajanje Konzuma i Mercatora, ali i poduzeli niz mjera da zaštite svoja prava.
Prošli mjesec održali su sastanak s predstavnicima Vijeća ministara BiH i još nekim nadležnim institucijama, a predstavnici pregovaračkog tima zatražili su da se ne potpisuje ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodno dobivene jedinstvene garancije te da Mercator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH sukladno trenutnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno sukladno tekućem udjelu Mercatora u prodaji Konzuma BiH.
Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom u BiH traže garanciju Sarajevskog Kiseljaka i Leda iz Čitluka kako bi se pokrio dio tekućih potraživanja.
To su predočili Ramljaku na nedavnom sastanku. Pozdravljaju ponovno uvođenje Mercatora na tržište BiH, dokapitalizaciju Konzuma i podmirivanje dugovanja i obaveza Konzuma prema dobavljačima u BiH. Odluka o vraćanju Mercatora na tržište BiH trebala bi se prihvatiti na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća krajem kolovoza. Mercator će preuzeti natrag svoja 83 dućana koja su bila u najmu i vlasništvu prije spajanja s Konzumom, a kojemu ostaju njegovi dućani.
Kako je nedavno rekao Ramljak, analize pokazuju da je najbolje rješenje imati dva različita formata u BiH.
(tuzlanski.ba)

Komentari

Kategorija: Društvo i politika