NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Belgijanci u sedam dana biciklom obišli čitavu BiH

... | 20. Septembra 2021.
11:17
Kalesija Online

Da je u Bosni i Hercegovini sve primjetniji broj domaćih ali i stranih ciklo turista svjedoči i posjeta grupe belgijskih turista koji biciklom obilaze najatraktivnije bh. destinacije. Na svom sedmodnevnom putu kroz Bosnu i Hercegovinu, za vikend su prošli kroz Travnik gdje su nakon prespavane noći nastavili svoje putovanje preko planine Vlašić dalje za Banjaluku. – Organizaciju ove 850 km duge biciklističke ture provodi Centar za bolji kvalitet života Banja Luka.

Objedinjujući najvažnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini kreirali smo jednu zanimljivu biciklističku turu za koju očito postoji interes turista iz razvijenih europskih cikloturističkih zemalja – rekao je Nikica Atlagić, organizator ovog putovanja. Kako navodi, na ovoj ruti sreli su brojne bicikliste u vlastitoj organizaciji koji putuju raznim krajevima Bosne i Hercegovine. – Turistička zajednica Županije Središnja Bosna (TZ ŽSB) već nekoliko godina surađuje s Centrom za bolji kvalitet života iz Banja Luke i dajemo svu moguću podršku kada je u pitanju provedba cikloturističkih aktivnosti na području središnje Bosne – rekao je direktor Turističke zajednice Miroslav Matošević.

Biciklistička tura prilagođena je zahtjevima i potrebama ove grupe, a provodila se u na relaciji Banja Luka – Jajce – Šipovo – Mostar – Ravno – Trebinje – NP Sutjeska – Bjelašnica – Travnik – Galica – Banja Luka i uključivala je kompletno organiziranje cikloturističkog aranžmana sa sedam noćenja u različitim destinacijama. Clémence Vandergheynst iz Belgije je jedina žena koja sudjeluje u ovoj biciklističkoj turi i ne krije svoje oduševljenje viđenim do sada. – Istaknula bih svoju oduševljenost raznolikošću prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, posebno planinskih krajeva koji su još uvijek zeleni i prepuni vegetacije. Posebno me oduševila autentična hrana koja je jako važna za svakog cikloturista kao i gostoljubivost domaćeg stanovništva. BiH je divna zemlja i ima izniman potencijal u cikloturizmu, međutim, ono što bi trebalo unaprijediti jeste svakako biciklistička infrastruktura i razvoj biciklističkih staza kao i samih oznaka za bicikliste – kazala je Vandergheynst.

(Fena)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika