NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Besplatnih lijekova ni za lijeka: Morfij na esencijalnoj listi, a morfija nema

... | 28. Januara 2020.
15:49
Kalesija Online

Nerijetko se dešava da pacijenti u BiH obiđu i po nekoliko apoteka u više gradova, u potrazi za lijekom sa esencijalne liste koji im je propisao doktor, a ne uspiju ga pronaći. Istražili smo koji su to najtraženiji lijekovi u Federaciji i razloge zbog kojih ih nema u apotekama.

Sintrom, četiri tablete 20 puta 4 miligrama, proizvođača Merus Labs Luxco II Sarl, nije moguće pronaći u apoteci zbog postupka obnove dozvole za prometovanje u BiH. Corvitol tablete 30 puta 50 miligrama, proizvođača Berlin-Chemie AG, nema u apotekama zbog kontrole serije. Doksiciklin kapsule, 5 puta 100 miligrama, proizvođača Hemofarm Banja Luka, jedan je od najtraženijih antibiotika, a razlog što ga nema u apotekama je nestašica aktivne supstance na globalnom nivou, no kako saznajemo, riječ je o privremenoj nestašici lijeka. Pacijenti će biti vraćeni iz apoteke ukoliko su im propisane i Dovicin kapsule, 5 puta 100 miligrama, proizvođača Galenika a.d. Beograd, a razlog je nedostatak aktivne komponente. Također, u deficitu su i Singulair tablete, 28 puta 10 miligrama, proizvođača Merck Sharp & Dohme B.V., zbog lošeg roka trajanja trenutne serije.

Foto: Ilustracija

Pitali smo građane da li se i njima dešavalo da neke lijekove ne uspiju pronaći u apoteci. Jedna Sarajka ima bolno iskustvo kad su lijekovi u pitanju. Nažalost, njen suprug umro je u teškim bolovima.

Bio je onkološki pacijent i na morfiju, a morfij je bio na esencijalnoj listi, odnosno flasteri da mu smanje bolove, jer je vrištao od bolova. Došlo se u situaciju da ih je nestalo, a ne možete ih ni za koje pare kupiti, jer je ilegalno. I vi dođete na jedno mjesto gdje možete dobiti recept i gdje se to distribuira, a njima je flastera nestalo, sve jer je propala javna nabavka, priča nam ogorčeno.

Lejla Spaho, category menadžer u JU Apoteke Sarajevo apeluje na doktore da propišu adekvatnu zamjenu ukoliko je lijek deficitaran.

– Ukoliko ljekar propiše neki lijek koji je deficitaran, mi savjetujemo da ljekar promijeni taj lijek ukoliko je dostupan drugi koji je iste jačine, istog sastava i koji bi bio adekvatna zamjena tome. Dakle, ljekar ponovo propiše taj lijek i naravno da mi kao farmaceuti možemo i izadati pacijentu da ne bi došlo do preskakanja korištenja terapije, kaže Spaho.

Bitno je istaknuti da esencijalnu listu donosi federalni ministar, a pozitivne liste donose određene komisije za lijekove.

Mirsad Šabaredžović, predsjednik Komore magistara farmacije Kantona Sarajevo, za Oslobođenje ističe, da nažalost, te komisije su kao i sve u ovoj zemlji – stranačke.

– U njima participiraju ljudi koji nekad imaju, a nekad nemaju blage veze sa lijekovima. I preko tih komisija se provode raznorazne politike. Ima u njima ekonomista, penzionera i drugih zanimanja koji sa lijekovima nemaju veze, kaže dr. Šabaredžović. Rješenje vidi u generičkom propisivanju lijekova, koje je uvela i Republika Srpska, što puno olakšava pacijentu da dođe do traženog lijeka.

Izvor: oslobođenje.ba


Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika