NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Bh. građani u prosjeku naprave do 5.000 koraka dnevno

| 12. Jula 2017.
16:29
Kalesija Online

Kako bi vidjeli koliko je koji narod zaista aktivan, naučnici s Univerziteta Stanford su iz pametnih telefona prikupili podatke “planetarnih razmjera”.
Njihovi podaci pokazuju da je prosječan broj koraka koji ljudi dnevno naprave 4.961. Najaktivniji su građani Hong Konga koji dnevno u prosjeku naprave 6.880 koraka, dok je Indonezija, sa prosječnih 3.513 koraka, na dnu ljestvice.

Kada je riječ o BiH i drugim zemljama Balkana, prosjek je između 4.500 i 5.000 koraka dnevno, što je poprilično dobar rezultat.

Rezultati istraživanja pokazali su zanimljive detalje koji bi mogli pomoći u rješavanju problema pretilosti, a profesor bioinžinjeringa i jedan od istraživača Scott Delp rekao je kako je ova studija 1.000 puta veća od bilo koje prethodne studije o ljudskom kretanju.

“Provedena su brojna zdravstvena istraživanja i to je prekrasno, ali naša nova studija pruža podatke iz više zemalja, obrađuje više tema i kontinuirano prati aktivnosti ljudi”, rekao je Delp.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Nature”, a autori studije tvrde da ovi rezultati daju važne uvide koji su neophodni za poboljšanje zdravlja ljudi.

Naučnici su bili iznenađeni različitom stopom (ne)aktivnosti kod muškaraca i žena. U zemljama poput Japana muškarci i žene imali su sličan stepen aktivnosti i pretilosti, dok su u SAD-u i Saudijskoj Arabiji žene bile mnogo manje aktivne u odnosu na muškarce.

Tim istraživača sa Stanforda kaže da će ovi rezultati pomoći u objašnjenju globalnih obrazaca pretilosti i dati nove ideje za rješavanje.

Komentari

Kategorija: Magazin