NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

BHRT će prenositi utakmice SP u fudbalu

... | 16. Maja 2018.
17:42
Kalesija Online

Kao što je bilo i za pretpostaviti, BHRT će biti jedini TV medij koji će za prostor naše zemlje prenositi utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu koje počinje 14. juna 2018. godine, piše srpskacaffe.com

Za TV prava BHRT je, Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji (FIFA), trebao uplatiti iznos od ukupno dva miliona i 330 hiljada KM, i do sada je uplatio milion i 330 hiljada KM, a od Savjeta ministara BiH zatražena je finasijska pomoć u iznosu od milion KM.

Imajući u vidu važnost samog događaja, koji će sigurno pratiti sve zemlje svijeta, nema sumnje da će Savjet ministara izaći u susret BHT-u i građanima BiH i obezbjediti tražena sredstva.

BHRT je u dva navrata pokušao da proda sublicencirana prava na prenose (18 ekskluzivnih i 46 neekskluzivnih prenosa) i podijeli trošak oko kupovine prava, ali bezuspješno. Obzirom da nije bilo zainteresovanih, BHRT traži pomoć države.

Podsjećamo, u Zakonu o Javnom RTV servisu BiH iz 2005. godine, član 10, stoji da je “radi ostvarivanja interesa cjelokupnog stanovništva Bosne i Hercegovine, BHRT dužan da obezbijedi pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih događaja koji se održavaju u zemlji i svijetu, kao i da emiteri, čiji programi nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na dobijanje eksluzivnih prava za svjetska i evropska prvenstva u fudbalu, košarci, rukometu i drugim sportovima”.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika