NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

BiH u rangu s afričkim zemljama po broju oboljelih od morbila

... | 14. Decembra 2019.
18:16
Kalesija Online

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je napravljen korak unazad kada je riječ o naporima u borbi protiv morbila, a prema objavljenim podacima, Bosna i Hercegovina se po broju oboljelih u ovoj godinu našla u rangu s afričkim zemljama.

Zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene institucije u BiH pripremaju se na novi talas zbog predstojeće sezone gripa i virusa, kada se i poveća broj oboljelih od morbila. U prošloj godini na području BiH registrovano je više od 1.400 oboljelih.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 5. novembra ove godine u 187 zemalja članica prijavljeno je više od 413.000 oboljelih.

Najgora situacija je u Kongu gdje je zabilježeno više od 250.000 sumnjivih slučajeva i više od 5.000 smrtnih slučajeva povezanih s morbilama. Novi slučajevi se bilježe i u drugim afričkim zemljama iz sedmice u sedmicu.

Bosna i Hercegovina se po broju oboljelih našla “rame uz rame” s afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom, kao i pojedinim zemljama Latinske Amerike u kojima je zabilježeno 50 slučajeva na milion stanovnika.

Foto: Ilustacija

Svjetska zdravstvena organizacija apelovala je na sve države da osiguraju visok stepen vakcinacije protiv morbila, da ponude vakcinaciju osobama koje nemaju dokaz o imunizaciji, jačaju epidemiološki nadzor za slučajeve temperature s osipom kako bi spriječili epidemiju, osiguraju da se svi uzorci krvi osoba za koje se sumnja da su zaražene analiziraju u roku od pet dana.

SZO je takođe pozvala da sve države budu spremne za brzi odgovor na uvezene slučajeve morbila kako bi spriječili širenje, prepoznaju komplikacije na vrijeme i ponude adekvatan tretman kako bi sprečili smrtne slučajeve te da djeci s ospicama u ishranu uvrste A vitamin kako bi smanjili komplikacije i smrtnost.

Naglašavaju i da je potrebno osigurati i to da medicinsko osoblje bude vakcinisano.

(RTV Slon/Nezavisne novine)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika